Tyto vynikající koláčky už dělám spoustu let. Kdysi jsem byla na oslavě u své kamarádky a měla je tam na stole. Já sladké nejím, ale peču ho pro ostatní. Moc se mi líbily, všem chutnaly, tak jsem si řekla o recept. Proč by nemohly zdobit i náš stůl připravený pro návštěvy?
Lety jsem si těsto a postup trochu upravila k vlastnímu obrazu.
Suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 sáček droždí
- Špetka soli
- 150 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 250 ml vlahého mléka
- 250 g ztuženého tuku např. OMEGA
- 1 vejce na potření koláčků
Suroviny na drobenku:
- 50 g másla/Hery
- 80 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
Náplň:
- 500 g polotučného tvarohu
- Moučkový cukr dle chuti
- Asi polovina 440 g balení švestkových povidel
Nejprve si připravíme drobenku promícháním všech třech surovin. Suroviny spojujeme dohromady konečky prstů. Musíme dosáhnout konzistence, že mouka s cukrem drží pohromadě.
Pak se pustíme do těsta. Dobře promícháme hladkou, polohrubou mouku, droždí, sůl, cukr. Pak přidáme žloutek, mléko a znovu promícháme. Nakonec přidáme nahrubo nastrouhaný ztužený tuk a vypracujeme těsto. Já ho dělala na malý stupeň v robotu a pak ještě trochu propracovala na pomoučené podložce v ruce. Vytvarovala jsem z něj bochánek.
Těsto je lepivější, osvědčilo se mi ho nechat třeba 15-20 minut odležet. Lépe se pak s ním pracuje.
Mezi tím si můžeme připravit tvarohovou náplň. Tekutinu z tvarohu slijeme a přidáme do něj několik lžic moučkového cukru. Dejte podle sebe, aby vám tvaroh připadal optimálně sladký. Myslete na to, že na koláčkách budou i sladká povidla. Cukr s tvarohem důkladně promícháme.
Pak důkladně rozkvedláme vajíčko na potírání koláčků.
Teď už máme vše hotové, můžeme se pustit do tvorby koláčků. Z bochánku odebereme asi něco přes půl polévkové lžíce těsta a uděláme z něj kuličku.
Z kuličky utvoříme placičku o průměru asi 8 cm.
Na tuto placičku vložíme tak jednu kávovou lžičku tvarohu. Když je tvarohu moc, těsto praská a vytéká.
Pak vezmeme okraje těsta a utvoříme raneček obdobný, jako když děláme buchty. Tentokrát neobracíme, spoj zůstává nahoře.
Vršek ranečku pospojujeme a uděláme do něj prstem důlek. Tam budeme dávat povidla.
Teď je čas důlek pomocí lžičky a nože naplnit povidly.
Naplněné koláčky klademe na plech. Když je plech plný, potíráme koláčky rozšlehaným vejcem.
Nakonec povidla zasypeme drobenkou, aby netekla z koláčků a můžeme péct.
Koláčky pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 165 °C 15-20 minut.
Koláčků jsem z této dávky upekla 2 plechy po 16 koláčkách.
A tyhle koláčky já mám moc rád, jsou úplně nejlepší na celém světě. Mají jen jedinou nevýhodu, hrozně rychle sublimují z talíře 🙂