Jedno z velmi oblíbených jídel v minulém století. Je jednoduché na přípravu, vždy se povede a chutná i v dnešní době výborně. Výhodou je, že se celý oběd peče najednou. Nemusí se zvlášť připravovat příloha. Nespotřebuje se tedy ani moc nádobí.
Na tento recept jsem nějak pozapomněla. Když jsem kotlety po dlouhé době zase zapekla, chutnaly přesně tak, jak jsem si je pamatovala. Skvěle. Ty by si dcera s chutí dala. Milovala je.
Základní suroviny:
- 900 – 1000 g brambor
- 600 g vepřové pečeně bez kosti (kotlet)
- 200 ml smetany 33%
- koření na brambory (mletý kmín, tymián, sůl, sladká mletá červená paprika)
- koření na maso ( sůl, mletý rozmarýn, pískavice, mletá šalvěj, drcená chilli paprička)
Nejprve si připravíme maso. Rozřízneme ho na 4 plátky, nakrojíme na stranách a naklepeme. Tučné okraje jsem neodstraňovala, vypečou se. Pak ho posypeme kořením. Každý si ho může okořenit podle svého. Třeba jenom grilovacím kořením. Já jsem použila bylinky. Trochu soli, rozmarýnu, šalvěje a chilli papričku.
Kotlety s kořením necháme odpočinout při pokojové teplotě a pustíme se do brambor. Oloupeme je a nakrájíme je na tenké plátky.
Brambory rozdělíme na polovinu. První naskládáme do pekáčku a posypeme kořením. Já jsem zvolila směs soli, červené sladké mleté papriky, drceného kmínu a tymiánu. Můžete použít i třeba koření na americké brambory. Pekáček nemusíme nevymazávat, vše zařídí smetana.
Na brambory položíme okořeněné kotlety.
Pak na druhou vrstvu naskládáme opět brambory, které okořeníme stejně jako první vrstvu.
Nakonec vše zalijeme smetanou.
Pekáček přiklopíme víkem a pečeme 45 – 50 minut při teplotě 185 °C.
Pak poklop sundáme a dopékáme asi ještě tak 30 minut, aby se udělala na povrchu kůrčička. Brambory i maso musí být zároveň měkké.
Přidejte odpověď