Kotlety na smetaně

Kotlety na smetaně
Kotlery na smetaně

Jedno z velmi oblíbených jídel v minulém století. Je jednoduché na přípravu, vždy se povede a chutná i v dnešní době výborně. Výhodou je, že se celý oběd peče najednou. Nemusí se zvlášť připravovat příloha. Nespotřebuje se tedy ani moc nádobí.

Na tento recept jsem nějak pozapomněla. Když jsem kotlety po dlouhé době zase zapekla, chutnaly přesně tak, jak jsem si je pamatovala. Skvěle. Ty by si dcera s chutí dala. Milovala je.

Základní suroviny:

  • 900 – 1000 g brambor
  • 600 g vepřové pečeně bez kosti (kotlet)
  • 200 ml smetany 33%
  • koření na brambory (mletý kmín, tymián, sůl, sladká mletá červená paprika)
  • koření na maso ( sůl, mletý rozmarýn, pískavice, mletá šalvěj, drcená chilli paprička)
Základní suroviny-vlevo směs bylin na maso, vpravo-koření na brambory

Nejprve si připravíme maso. Rozřízneme ho na 4 plátky, nakrojíme na stranách a naklepeme. Tučné okraje jsem neodstraňovala, vypečou se. Pak ho posypeme kořením. Každý si ho může okořenit podle svého. Třeba jenom grilovacím kořením. Já jsem použila bylinky. Trochu soli, rozmarýnu, šalvěje a chilli papričku.

Okořeněné kotlety

Kotlety s kořením necháme odpočinout při pokojové teplotě a pustíme se do brambor. Oloupeme je a nakrájíme je na tenké plátky.

Nakrájené brambory na kolečka

Brambory rozdělíme na polovinu. První naskládáme do pekáčku a posypeme kořením. Já jsem zvolila směs soli, červené sladké mleté papriky, drceného kmínu a tymiánu. Můžete použít i třeba koření na americké brambory. Pekáček nemusíme nevymazávat, vše zařídí smetana.

První vrstva – polovina brambor

Na brambory položíme okořeněné kotlety.

Druhá vrstva – kotlety

Pak na druhou vrstvu naskládáme opět brambory, které okořeníme stejně jako první vrstvu.

Třetí vrstva – brambory

Nakonec vše zalijeme smetanou.

Brambory s kotletami zalité smetanou

Pekáček přiklopíme víkem a pečeme 45 – 50 minut při teplotě 185 °C.

Pak poklop sundáme a dopékáme asi ještě tak 30 minut, aby se udělala na povrchu kůrčička. Brambory i maso musí být zároveň měkké.

Hotové kotlety na smetaně
Kotlety na smetaně

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*