Delší dobu se potýkám se zdravotními problémy. Lítám bezvýsledně od čerta k ďáblu. Nikdo si neví rady. Všechna lékařská vyšetření ukazují na to, že jsem naprosto zdravá. Takže takový hypochondr. Když si medicína neví rady, potíže se svedou na stres. Je možné, že mě ten dlouholetý společník dohnal, ale nechci si to připustit.
Ačkoliv na alternativní medicínu moc nevěřím, tentokrát jsem se k ní uchýlila. Moje nedůvěra ani tak není k alternativním metodám, jako k lidem, kteří je provozují.
Tak jsem na to zvědavá. Byla mi stanovena diagnóza, která mi mimo jiné zakazuje vepřové maso, kravskou bílkovinu a moje oblíbená rajčata. Můj dosavadní jídelníček je smeten ze stolu. Vepřové maso je skoro ve všech výrobcích, které konzumuji. Je konec mým oblíbeným LE&CO šunkám, párečkům, paštikám… Stejně je na tom mléko. Žádný jogurt, zákys, tvaroh, máslo, smetana… Není to jenom o mléčných výrobcích. Začala jsem číst složení potravin a mléčné produkty jsou snad všude.
Rozhodla jsem se, že to měsíc zkusím dodržovat a uvidím. Jestli to bude fungovat, měla bych se lidovým léčitelům omluvit. Tak uvidíme za měsíc, jestli k nějaké omluvě bude důvod.
Nicméně jsem místo pěkné krkovičky zakoupila králíka. Úplně jsem dietu nedodržela, přidala jsem ke zdravému králíku slaninu. V tu chvíli jsem si neuvědomila, že je z vepřového masa. Kostičky slaniny jsem si sice na talíř nedala, ale v omáčce rozškvařená slanina zůstala. A dělá ji božskou. Tak první den diety se úplně nevyvedl, musím se polepšit.
Suroviny:
- 1 králík
- 2 mrkve (cca 150 g)
- 150g žampiónů
- 80 g uzené slaniny
- sůl, kmín
- 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření
- 100 ml smetany 15 % tuku
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky na zahuštění
Recept je jednoduchý, zvládne ho každý.
Králík se mi nevešel do zapékací mísy, tak jsem ho pod žebry překrojila.
Ze slaniny jsem ukrojila 3 plátky, které jsem vložila dovnitř králíka. Zbytek jsem rozkrájela na malé kostičky a vyškvařila.
Králíka jsem polila rozškvařenou slaninou, osolila, posypala kmínem, přidala bobkové listy, kuličky nového koření, pepře, podlila asi 100 ml vody, přiklopila poklicí a vložila do trouby. Pekla 3/4 hodiny na 180 °C.
Mezitím jsem si oloupala mrkev, omyla žampióny a nakrájela. Po 3/4 hodiny pečení jsem králíka vyndala z trouby a naspod pekáče nasypala mrkev a žampióny a pekla dalších asi 35 minut.
Po upečení králíka jsem se pustila do omáčky. Mrkev se žampióny a sosem jsem přendala do hrnce a omáčku dodělávala na kamnech.
Do hrnce jsem přilila asi 150 ml vody a přivedla k varu. Mezitím jsem ve 200 ml studené vody rozkvedlala 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a postupně za stálého míchání přilévala do vařící se omáčky. Vše dobře provařila.
Pro mě byla omáčka hotová, Krušnohorci jsem do ní ještě přilila na zjemnění 100 ml krémové smetany z Kunína. Je opravdu hodně hustá, omáčku nenaředí.
Podáváme s rýží, brambory nebo těstovinami.
Přidejte odpověď