Milovníci špenátu a slaného pečiva si přijdou na své. Koláč je výborný a vzhledem k tomu, že je upečen z lineckého těsta, je také velmi křehký.
Koláč se peče v dortové formě. Já použila formu o průměru 230 mm a myslím, že tato velikost vyhovuje těstu ze 400 g mouky.
Nejprve si uvaříme špenátovou náplň. Lze ji udělat z mraženého špenátového protlaku. Ten je ovšem plný vody. Je třeba ho vody zbavit. Já jsem si den předem špendlíkem propíchala igelitový obal, balíček vložila do dřezu a nechala vodu přes noc ze špenátu odtékat. Myslela jsem si, že bude stačit jenom protlak. Při vaření jsem zjistila, že je lepší ještě přidat čerstvý baby špenát. Přidala jsem půlku balení o hmotnosti 125 g, ale klidně jsem mohla použít celé.
Suroviny na náplň:
- 1 balíček mraženého špenátu o hmotnosti 450 g
- 1 balíček čerstvého baby špenátu o hmotnosti 125 g
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 200 g sýru Cottage nebo brynzy
- sůl, pepř
Na rozpálený olej nasypeme prolisovaný česnek a necháme ho chviličku restovat. Ne moc dlouho, zhořkl by.
Pak přidáme odvodněný špenát, sýr Cottage, osolíme a necháme probublávat. Zbytek vody je třeba odpařit.
Když už byla voda téměř odpařená, přidala jsem nasekaný baby špenát.
Čerstvý špenát jsem vmíchala do mraženého protlaku a nechala ještě chvíli restovat. Nakonec jsem tuto směsku opepřila a nechala vychladit. Tak mi zachutnala, že jsem na chvíli připustila, že špenát sním jen tak, že žádný koláč nebude.
Suroviny na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g Hery
- 2 vejce
- 2 lžíce vody
- 1 lžička prášku do pečiva
Je lepší si vyndat Heru dopředu z lednice, aby změkla. Já na to samozřejmě zapomněla, tak jsem Heru nastrouhala na hrubém struhadle. Jinak by se těsto obtížně zpracovávalo.
Těsto jsem začala nejprve zpracovávat v robotu. Odvážila jsem mouku, zamíchala do ní prášek do pečiva a trochu soli. Pak jsem k mouce přidala 2 vejce, vodu a nastrouhanou Heru. V robotu jsem chvíli hákem zpracovávala těsto, aby se suroviny trochu promíchaly.
Pak přišla na řadu ruční práce. Vysypala jsem zamíchané suroviny na vál a pokračovala ručně. Omastek se musí mezi prsty úplně rozpustit.
Vypracované těsto jsem zabalila do potravinářské fólie a nechala půl hodiny v ledničce odpočinout.
Po vytažení těsta jsem ho rozdělila na dvě části. Spodní musí být větší, protože okraje těsta musíme zvednout, aby špenát nevytékal.
Měla jsem trochu strach, jak se mi podaří kulatou formu vyložit pečícím papírem. Nakonec to nebylo tak hrozné. Vystřihla jsem obdélník a v rozích ho nastřihla až ke dnu formy. Nastřižené rohy jsem přes sebe přeložila a vnitřek formy trochu vyhladila.
Když se nebude dařit, lze formu vymazat omastkem.
Nejprve vyválíme spodní díl těsta tak, aby se daly okraje přehnout nahoru. Vyválela jsem placku o průměru 270 mm.
Spodní část těsta potřeme vychlazenou špenátovou náplní.
Okraje jsem přehnula přes špenátovou náplň a přikryla horní plackou.
Koláč vkládáme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 45 minut.
Koláč je lepší konzumovat druhý den po upečení. Z čerstvého vylézal špenát ven, druhý den už držel uvnitř koláče. Potěší odpůrce sladkého a příznivce slaného. Já můžu obojí a je chutný!!! A to špenát zrovna moc nemusím 🙂