Krémová bramborová polévka

Krémová bramborová polévka
Krémová bramborová polévka

Jak už jsem v nějakém předchozím receptu zmínila, že mě navštívila sestra a přivezla mi 5 kg cibule, tak přivezla rovnou i 5 kg brambor.

5 kg brambor

Byla jsem ráda, protože nejsou prané a tedy ani mokré a ani namlácené. Zkrátka brambory, jaké se prodávaly dříve. Pro dva je ale 5 kg dost. Zvlášť, když už jsem měla další 2 kg nakoupené. Nemám pro ně dobré skladovací prostory, tak teď se u nás budou na jídelníčku střídat brambory s cibulí. Někdy je proložím houbami, kterých mám také hodně. Naštěstí už jsem si ale zakázala po nějakou dobu chodit do lesa na houby.

Tato bramborová polévka se liší od klasické. Žádná jíška, žádné kostičky brambor, žádný česnek ani majoránka.

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 1500 ml hovězího vývaru
  • 300 g mražené zeleniny
  • 6 lžic smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • 1 lžíce Podravky
  • sůl, pepř
  • muškátový květ
  • petrželová nať
  • lze servírovat s opečenou žemlí
Hlavní suroviny

Oloupeme brambory, nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do hovězího vývaru. Nekrájejte je na malé kousky, po uvaření je budeme vyndávat. Malé kousky bychom těžko lovili.

Brambory připravené k vaření

Asi po čtvrt hodině přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu. Já zvolila Jesenickou zmraženou zeleninu, kterou jsem si v poslední době oblíbila. Polévku přivedeme k varu a vaříme dalších asi10 minut. Brambory musí být měkké, dobře uvařené. Když do brambory píchnete, musí sjíždět z nože. To je pak čas vyndat je z vývaru.

Brambory rozšťoucháme, přilijeme smetanu, přidáme žloutek a ze směsi umícháme pyré. Pomohla jsem si tyčovým mixérem.

Pyré z vařených brambor, žloutku a smetany

Pyré přidáme do polévky a mícháme a mícháme, až se rozpustí a vznikne krémová polévka. Když jsem kousek pyré vhodila do polévky, vypadalo to, že se mi místo krémové polévky utvoří noková a začala jsem propadat panice. Nepropadejte jí, noky se mícháním rozpustí a docílíte krémové polévky.

Pak přijde na řadu dochucování Podravkou, trochou muškátového květu, popřípadě solí a pepřem. Podravka je slaná, tak se solí opatrně.

Nakonec přidáme na zjemnění máslo. Když se máslo rozpustí, máme hotovo.

Hotová polévka

Polévku zdobíme čerstvou, popřípadě sušenou petrželovou natí. Do polévky se hodí i opečená, na kousky nakrájená žemle. Tím získáte chutnou svačinovou polévku.

Naservírovaná krémová bramborová polévka

Dokonce si myslím, že by se tato polévka dala udělat ze zbylé bramborové kaše. To se občas stává, že se maso sní a kaše zůstane.

2 komentáře

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*