Krkovička na hříbkách s bramborovou kaší

Houbařské šílenství mezi lidmi opadlo, tak jsem si myslela, že už ani nerostou. Přesto jsme se vydali do lesa. A opak byl pravdou. Lidí bylo málo a hub hodně. A ještě k tomu na jednom místě. Co si houbař může víc přát. Za hodinu jsme opustili les s pěkným a zdravým úlovkem. Žádná houba nebyla červivá. Jenom na některých se slimáci trochu podepsali.

Něco šlo do octa, něco na sušení, z bedel se udělaly řízečky a zbytek se použil na smaženici a na oběd k masu. Doma jsem měla krkovičku, tak se to hodilo. Ten, kdo má rád houby, mi dá určitě za pravdu, že hříbky se nedá nic nepokazit.

Základní suroviny na 4 porce:

Základní suroviny
  • 800 g krkovičky
  • 350 g očištěných hříbků
  • 1 střední cibule
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • sušený česnek
  • bylinky (rozmarýn, šalvěj, majoránka, saturejka, libeček)
  • chilli paprička

Bylinky jsem pomlela a smíchala s drceným kmínem a sušeným česnekem. Bylinky si můžete zvolit dle vlastního výběru.

Krkovičku jsem nakrájela na čtyři plátky, naklepala, osolila a posypala bylinkami. Lepší je okořeněné maso nechat uležet v lednici, ale když nemáte čas jako já, dáte se hned do díla.

Cibuli jsem oloupala a nakrájela na kostičky. Nechala jsem ji jenom trochu zesklovatět a osmahla jsem na ní plátky masa po obou stranách.

Zesklovatělá cibulka

Cibulka ztmavne během smažení krkovičky. Kastrol byl na moje velké plátky malý, musela jsem je smažit na dvakrát.

Plátky krkovičky na cibulce

Plátky masa jsem smažila 3-4 minuty po každé straně. Pak jsem je přemístila do termomísy, aby zbytečně nevychladly.

Potom přišly na řadu houby. Ty už jsem měla očištěné a nakrájené na kostky. Vhodila jsem je na již dosmaženou cibulku, trochu osolila, přikryla poklicí a nechala je pustit šťávu.

Houby na cibulce
Houby po chvilce dušení

Houby již po chvilce dušení zmenší svůj objem. Asi po 5-7 minutách jsem na houby naskládala plátky masa, trochu podlila vařící vodou a dusila pod poklicí asi 30 minut, dokud maso úplně nezměklo. Není třeba podlévat hodně, maso i houby ještě pustí šťávu.

Podušené maso s hříbky

Pokud byste chtěli mít k masu houbovou omáčku, museli byste vyndat maso a houby zahustit hladkou moukou rozkvedlanou ve studené vodě a povařit. Případně je možno přilít smetanu a získat tak krémovou omáčku.

Já jsem měla jako přílohu nachystanou bramborovou kaši, k té není třeba omáčka. Kaši stačí polít šťávou.

Když už jsem byla v tom smažení, tak jsem si ještě udělala na kaši cibulové kroužky. Kolečka cibule jsem obalila v hladké mouce a opekla je na oleji.

Krkovička na hříbkách s bramborovou kaší

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*