Krkovička v cukeťáku s kysaným zelím

krkovička v cukeťáku
Krkovička v cukeťáku

Bramboráky miluji a v době zrání cuket je nahrazuji cukeťáky. No a když k nim ještě přidáme maso a kysané zelí, nemá to chybu.

Měla jsem 4 plátky krkovičky o váze něco přes 500 g. Trochu jsem je naklepala a den předem namarinovala a uložila do lednice. Druhý den jsem je asi hodinu před smažením vyndala z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

Marináda:

  • 3 lžíce oleje
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • tymián
  • 1 stružek česneku
  • petrželová nať
Krkovička s marinádou

Nejprve jsem se pustila do zelí. To trvá nejdéle.

Suroviny na zelí:

  • 1/2 kg kysaného zelí
  • 1 střední cibule
  • olej na osmažení cibule
  • 2 střední brambory
  • případně 1-2 lžičky cukru
Hotové kysané zelí

Zelí vložíme do hrnce, když je v něm málo kysané vody, přilijeme z kohoutku. Přivedeme k varu a dusíme téměř do měkka.

Mezitím usmažíme na oleji cibulku, kterou přidáme do zelí až nakonec. Jinak cibulka obarví zelí do hněda.

Zelí nezahušťuji moukou, ale najemno nastrouhanými syrovými brambory. Zelí má potom krásnou strukturu. Jsou tam vidět jednotlivé kousky nakrouhaného zelí. Není to jednolitá blátivá hmota, kterou nám občas dávají na talíř v závodní jídelně.

Když je zelí téměř měkké, přidávám strouhané brambory. Ty je třeba pořádně vmíchat do zelí. Takže mícháme a mícháme, dokud se brambory nezapracují do zelí a zelí nezhoustne.

Je-li zelí příliš kyselé, můžeme přidat cukr.

Nakonec přijde na řadu osmažená cibulka. A je hotovo.

Suroviny na cukeťák:

  • 500 g cuket
  • 250 g brambor
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • olej na smažení
Základní suroviny

Většinou přidávám více brambor, ale i s poloviční váhou oproti cuketám se těsto při smažení netrhalo. Je možno si také pomoci trochou bramborového škrobu.

Nejprve jsem oloupala a nastrouhala nahrubo cuketu. Trochu jsem ji posolila a dala na cedník okapat.

Nastrouhaná cuketa

Pak jsem nastrouhala bramboru najemno, přidala k ní prolisovaný česnek, majoránku, vejce a mouku, do které jsem zamíchala prášek do pečiva. Vše jsem důkladně promíchala.

Bramborovou směs jsem přidala k okapané cuketě a znovu vše promíchala.

Hotové těsto

Plátky krkoviček jsem rozpůlila, aby mi pasovaly do menších placiček cukeťáku. Vzhledem k tomu, že plátky krkovičky jsou podélné, musela bych smažit i cukeťák do elipsy.

Pak jsem smažení rozjela na dvou pánvích. Na jedné krkovičky, na druhé cukeťáky. Smažíme po obou stranách.

Smažení krkoviček
Smažení cukeťáků již z druhé strany

Krkoviček jsem měla osm, cukeťáků 10. Dvě zbylé placky zmizely během odpoledne jen tak bez masa.

Osmažené krkovičky a cukeťáky jsem odkládala do termomísy, aby do servírování zůstaly teplé.

Krkovičky a cukeťáky v termomíse

Plátek krkovičky vkládáme mezi dva cukeťáky a servírujeme s kysaným zelím.

Cukeťáky plněné krkovičkou s kysaným zelím

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*