V akci jsme narazili na mleté krůtí maso. No jo, ale co s ním? Z mletého masa dělám nejraději karbanátky. Jenže jsem si nebyla jistá, jestli nebudou mdlé. Přece jenom směs hovězího a vepřového masa by asi byla chutnější. Na druhou stranu krůtí maso je dietnější. Rozhodla jsem se jít do diety.
Chtělo by to je něčím zpestřit. Napadly mě houby. Před týdnem jsme jeli přes vršky do Holandska a kde se jenom trochu dalo, bylo u lesa zaparkované auto. Co auto! Možná někde i po deseti na jednom místě. Zpráva, že rostou, se u nás šíří velmi rychle. Vypadalo to, že je celý národ v lese. Účast byla snad vyšší, než za týden v komunálních volbách.
No nic, zkusím štěstí i já. Vyrazili jsme po týdnu na houby. Ne daleko, jenom nad chatu. Na louce to vypadalo dobře. Byla posetá klobouky bedel. Pár jsme jich natrhali, ale měla jsem vyšší cíle. Hříbky. Bedly jsou v nouzi také dobré, ale není to můj favorit. To už mám na řízečky raději masáky.
V lese to nevypadalo dobře. Ani prašivky nerostly. Stěží jsme našli pár černých hříbků. Ale do půl kila masa to stačilo. A za bedly budu nakonec také ráda. Z těch udělám pár řízečků.
Základní suroviny:
- 500 g mletého krůtího masa
- 1 rohlík
- trochu mléka na zvlhčení rohlíku
- 200 g čerstvých hub
- sůl, pepř
- 2-3 stroužky česneku
- 1 – 2 listy šalvěje
- majoránka
- mletý kmín
- 1 vejce
- cibule
- olej na smažení
- hladká mouka na obalení
Houby očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Nasypeme je na rozpálený olej, osolíme, opepříme a přidáme mletý kmín. Smažíme za občasného míchání asi 10-15 minut.
Zatímco se houby smaží, můžeme si nakrájet rohlík na malé kostičky a polít mlékem. Mléka dávám tak, aby se rohlík namočil, ale neplaval v mléce. Chvíli necháme odstát, aby mléko prošlo rohlíkem.
Osmažené houby necháme vychladnout a mezi tím si připravujeme další suroviny.
Oloupeme cibuli a nakrájíme najemno. Přidáme spolu s vejcem k mletému masu. Pak trochu přisolíme, připepříme (ne moc, sůl i pepř jsou již v houbách), přidáme prolisovaný česnek, majoránku (promneme ji mezi prsty), najemno nakrájené listy šalvěje (výborně se hodí k masu) a vše dobře prohněteme rukama. Nakonec přidáme rozmočenou housku a vychladlé houby a znovu hněteme. S hnětením si dejte práci, aby se vše rovnoměrně promíchalo, vyhnal se ze směsi vzduch a těsto drželo dobře při smažení pohromadě.
Tvoříme karbanátky, které můžeme ještě obalit v hladké mouce (není nutno) a vkládáme na rozpálený olej. Karbanátky olej ochladí, můžeme přidat na teplotě, ale jakmile se začnou smažit, ubereme, aby se dobře propekly a nezůstaly uvnitř syrové.
Z půl kila masa a 20 dkg hub jsem udělala 8 karbanátků.
Houby a koření je výborně okořenily. Ani bych nepoznala, že jsou drůbeží. Určitě jsou o něco dietnější. A když ne, tak alespoň si nenecháme vzít ten pocit.
Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem, ale i jenom bez ničeho a za studena jsou výborné.
No a druhý den večer jsem se pustila do smažená bedel. Nakonec i ty přišly k chuti. Co dělat, když se nic jiného nenajde.
Přidejte odpověď