Kulajda s hlívou ústřičnou

Kulajda
Kulajda

Kulajda je moje oblíbená polévka. Miluji její sladkokyselou chuť a vůni kopru. V obchodě jsem narazila na zlevněnou hlívu ústřičnou. Všude účinky této houby vychvalují, tak jsem ji vhodila do nákupního košíku a na chvíli se cítila lépe, než kdyby v něm přistála nějaká uzenina.

Původní záměr byl udělat z ní falešnou gulášovku. Doma jsem vše přehodnotila a zvítězila kulajda. Hlíva ústřičná je světlá, kulajdu nezbarví a bude určitě chutnat lépe než sušené bílé hřiby.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 450 g brambor
  • 50 g másla
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 2 vejce
  • 200 g smetany přes 30% tuku
  • 2 – 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce nasekaného kopru
  • sůl
  • ocet
  • 2 lžíce krystalového cukru

Nejprve si připravíme brambory. Oloupeme je a nakrájíme na menší kostičky. Hlívu rovněž nakrájíme na menší kousky.

Nakrájená hlíva ústřičná

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme zlatavou jíšku.

Hotová jíška

Jíšku za stálého míchání zalijeme 1,5 l vařící vody. Mícháme, dokud se nerozpustí všechny hrudky.

Jíška zalitá vodou

Přidáme nakrájenou hlívu, osolíme a přivedeme k varu. Asi po 5 minutách jsem přidala i kostičky brambor. Vaříme, dokud nejsou brambory uvařené.

Pak přidáme rozkvedlaná vejce a necháme je za stálého míchání srazit. Nakonec přidáme smetanu, kopr a přivedeme opět k varu.

Pro získání sladkokyselé chuti můžeme přidat 1 až 2 lžíce cukru. Ocet jsem do polévky vmíchala až po vypnutí plynu.

Hotová kulajda

Příprava je jednoduchá a polévka chutná ohromně.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*