Kulajda je moje oblíbená polévka. Miluji její sladkokyselou chuť a vůni kopru. V obchodě jsem narazila na zlevněnou hlívu ústřičnou. Všude účinky této houby vychvalují, tak jsem ji vhodila do nákupního košíku a na chvíli se cítila lépe, než kdyby v něm přistála nějaká uzenina.
Původní záměr byl udělat z ní falešnou gulášovku. Doma jsem vše přehodnotila a zvítězila kulajda. Hlíva ústřičná je světlá, kulajdu nezbarví a bude určitě chutnat lépe než sušené bílé hřiby.
Základní suroviny:
- 450 g brambor
- 50 g másla
- 200 g hlívy ústřičné
- 2 vejce
- 200 g smetany přes 30% tuku
- 2 – 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 3 lžíce nasekaného kopru
- sůl
- ocet
- 2 lžíce krystalového cukru
Nejprve si připravíme brambory. Oloupeme je a nakrájíme na menší kostičky. Hlívu rovněž nakrájíme na menší kousky.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme zlatavou jíšku.
Jíšku za stálého míchání zalijeme 1,5 l vařící vody. Mícháme, dokud se nerozpustí všechny hrudky.
Přidáme nakrájenou hlívu, osolíme a přivedeme k varu. Asi po 5 minutách jsem přidala i kostičky brambor. Vaříme, dokud nejsou brambory uvařené.
Pak přidáme rozkvedlaná vejce a necháme je za stálého míchání srazit. Nakonec přidáme smetanu, kopr a přivedeme opět k varu.
Pro získání sladkokyselé chuti můžeme přidat 1 až 2 lžíce cukru. Ocet jsem do polévky vmíchala až po vypnutí plynu.
Příprava je jednoduchá a polévka chutná ohromně.
Přidejte odpověď