Kulajda se žampióny

Kulajda
Kulajda
Kulajda se žampióny

Tak tato polévka hraje v naší rodině prim. Když jsem byla ještě dítě, tak se u nás vařívala velmi často. Říkávali jsme jí „koprovka“, a protože se u nás koprová omáčka nevařila, bylo hned jasné, že jde o polévku.

Moje děti ji také milovaly. Syn vyžadoval teplé večeře, tak tato rychlovka byla občas řešením. Pak se něčím dorazil a byl doma klid. Protože jsem se nikdy maminky nezeptala, jak ji vaří, tak ta moje prošla několika vývojovými fázemi a tady je konečný výsledek.

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 40 g másla
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky
  • Kopr
  • 2 vejce
  • 1 konzerva žampiónů
  • Smetana na šlehání
  • Sůl
  • 1 hovězí bujón
  • Ocet

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme asi 1 l horké vody. Snažíme se jíšku vymíchat ve vodě dohladka.

Pak přidáme bujón, brambory a vaříme je doměkka. Přilijeme smetanu a polévku uvedeme znovu k varu.

V hrnečku rozšleháme vejce a přilijeme je za stálého míchání do polévky. Nakonec přidáme nasekaný kopr, žampióny, popřípadě sůl a polévku prohřejeme. Ocet dávám už do hotové polévky. Každý podle toho, jak má rád kyselou.

Do pravé kulajdy by se měly dávat bílé hříbky. Ty by se pak musely vařit hned spolu s brambory. Konzervou se žampiony jsem kulajdu trochu zjednodušila a urychlila.

Kulajda se žampióny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*