
V prosinci byl můj syn v Tanzanii a přivezl mi kromě jiného dárkově balené koření. Bylo uložené ve vydlabané lodičce z palmového dřeva. Měla jsem z něho obrovskou radost. Zvlášť, když jsem tam objevila červené kari. Nedávno jsem v televizi sledovala pořad o kari. Předváděli v něm asi 4 druhy kari a právě to červené mě zaujalo nejvíce. Nikdy jsem ho v běžném obchodě neviděla. Hlavní příměsí měly být chilli papričky.

Tento recept dělávám se žlutým kari, ve kterém je hlavní složkou kurkuma. Tak bude změna, zaradovala jsem se a nakoupila suroviny.

Suroviny:
- 600 g kuřecích prsou
- olej na osmažení cibule
- 2 menší cibule
- 1 větší konzerva žampiónů – 230 g
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 g – 300 g kuřecího vývaru
- 1/2 kelímku 15 % smetany
- kari koření
- sůl
Nejprve si nakrájíme kuřecí prsa na větší nudličky.

Pak oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka. Na pánvi rozpálíme olej a kolečka cibule na něm osmažíme.


Na osmaženou cibuli přidáme kuřecí nudličky, osolíme a opečeme je ze všech stran. Pak pánev přiklopíme poklicí, aby maso pustilo šťávu a ochutilo omáčku.
Teď přichází čas na přidání červeného kari. Jaké bylo moje překvapení, když jsem lodičku rozbalila a zjistila, že na spodu lodičky je místo koření dřevo. Asi taková paluba, aby koření nebylo v lodičce moc. V každém pytlíčku tak na jedno jídlo.
Na podušené nudličky jsem dala trochu červeného kari, zamíchala a ochutnala. Obávala jsem se, aby moc nepálilo, aby se omáčka dala jíst. Další překvapení přišlo, když jsem po ochutnání zjistila, že omáčka není vůbec cítit po kari. Tak jsem přitvrdila. No, to jsem tomu dala. Omáčka se mi obarvila do červena a chuť žádná. Pak jsem koření ochutnala. Patrně obarvený nějaký prášek. Já, která nemám ráda barviva, jsem si obarvila omáčku na červeno.
Tak jsem nakonec mohla být ráda, že prášek nebyl jedovatý, že to bylo jenom nějaké potravinářské barvivo. Alespoň doufám. No, žijeme. Pěkný chyták na turisty. Dobře vymyšlené. Kdo by jezdil reklamovat koření do Tanzanie.
Zkusila jsem ze sady šafrán, na který jsem se také těšila. To samé, jenom v jiné barvě. Tak super. Je před Velikonoci, mám čím barvit vajíčka.
Odevšad si vozím koření a vždy jsem byla spokojená. Tak alespoň zkušenost. Příště si musím na cizokrajné koření dát pozor a nenechat si zkazit jídlo.
Z Arabských Emirátů mi syn přivezl semínka. Ani nevím, co z nich má vzejít. Na pytlíčku nic nebylo napsané. Před nedávnem jsem je zkusila zasadit. Tak doufám, že mi z nich nevyrostou Adély.
Začala jsem s vylepšováním kuřecích nudliček. Červené koření jsem částečně přebyla klasickým osvědčeným žlutým kari.
Pak jsem přidala krájené konzervované žampiony, kuřecí vývar a po chvíli vaření zahustila moukou rozmíchanou v troše vody. Nakonec jsem omáčku zjemnila trochou smetany.

Podáváme s rýží.
Přidejte odpověď