Jedná se o jednoduché a zdravé jídlo. Po vánočním přejídání přijde toto lehké jídlo určitě vhod.
Hlavní suroviny pocházejí ze dvou světadílů.
Kuskus pochází ze severní Afriky a vyrábí se ze pšenice, ječmene nebo prosa. V dnešním uspěchaném světě každý ocení jeho rychlou přípravu. Nevaří se, jenom se zalije teplou vodou a nechá se pár minut odstát. Kuskus nabyde a je hotov. Je variabilní, dá se použít do sladkých i slaných jídel.
Houby shitake pocházejí z Japonska. Jedná se o velmi zdravé houby. Jsou zdrojem bílkovin, zinku, draslíku, hořčíku, vitamínů B a D.
Spojením těchto dvou skvělých surovin nemůže vzniknout nic špatného.
Suroviny na 2 porce:
- 100 g kuskusu
- 50 g uzeného špeku
- 1 menší cibule
- 250 g hub shitake (já použila zamražené)
- sůl, pepř
- kmín
- sójová omáčka na dochucení
Pokud nemáte čerstvé houby, ale jako já mražené, tak je nechte alespoň trochu rozmrazit, aby se daly překrojit na menší kousky.
Kuskus odvážíme, nasypeme do většího hrnku a zalijeme dle návodu na obalu stejným množstvím teplé vody. Hrnek přikryjeme, aby se pára udržela v hrnku a kuskus nabobtnal. Podstatně zvětší svůj objem.
Určitě dietnější verze vznikne, když uzenou slaninu nahradíme olejem. Já do toho nešla až tak dietně a použila jsem slaninu. Pěkně mi kuskus navoněla a omastila.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme ji rozpustit. Pak na ni nasypeme nakrájenou cibuli a osmahneme ji.
Na osmaženou cibulku nasypeme pokrájené houby shitake, trochu osolíme, přidáme kmín, promícháme a přiklopíme poklicí. Budeme-li ještě dochucovat sójovou omáčkou, která bývá slanější, solíme málo. Dusíme za občasného míchání asi 15 – 20 minut. Vzhledem k tomu, že jsem použila mražené houby, tak jsem je ani nepodlévala. Jsou dost nasáklé vodou.
Hotové houby dochutíme pepřem, popřípadě sójovou omáčkou, přidáme kuskus a vše dobře promícháme.
Toto jídlo je dobře přenosné v krabičce, dá se vzít do práce a nebo si ho lze dát jako lehkou večeři.
Přidejte odpověď