Na květákových placičkách mě baví, že mohou chutnat pokaždé jinak. Květák sám o sobě nemá výraznou chuť, je tedy dobré ji zvýraznit, ať už v podobě koření a nebo třeba i sýra.
Já jsem tentokrát chuť květáku vylepšila kari kořením, kurkumou a nivou.
Základní suroviny:
- 500 g květáku
- 100 g nivy
- 2 vejce
- kurkuma
- libeček
- kari koření
- případně sůl
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 3-4 stonky jarní cibule
- strouhanka na obalování
- olej na smažení
Nejprve musíme uvařit květák. Buď v osolené vodě a nebo jako já, na páře. Vařila jsem ho v parním hrnci 20 minut. Pára je lepší, květák není tolik nasáklý vodou.
Mezitím, co se nám vaří květák, nastrouháme si nivu a nakrájíme jarní cibulku a libeček.
Uvařený květák je nutno rozšťouchat. Buď šťouchadlem na brambory a nebo sekáčkem v robotu.
K nasekanému květáku přidáme vejce, koření, cibulku, libeček, nivu a mouku. Případně můžeme přidat i trochu soli. Se solí opatrně, niva je dost slaná. Vše dobře promícháme a těsto je hotovo.
Z těsta tvoříme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší a nebo jenom tak se zeleninou.
Přidejte odpověď