Květákové placičky

Květákové placičky
Květákové placičky

Přemýšlela jsem, co si uvařím k obědu. Uvědomila jsem si, že každý den obědvám maso. Možná by nebylo marné zařadit do jídelníčku nějaký bezmasý pokrm. Že to nebude nic pro Krušnohorce, jsem věděla hned. Ten by si dal ještě tak někdy sladký oběd, ten ovšem zase nemusím já. Budu tedy tentokrát vařit jenom pro sebe. Možná mu dám ochutnat.

Rozhodla jsem se pro květák. Udělám květákové placičky, které jsem snad sto let nedělala. Ale ani já až takový vegetarián nejsem, tak jsem do nich přidala trochu uzeného špeku.

Suroviny na 8 placiček:

  • 500 g květáku
  • 1 vejce
  • pár lžic hladké mouky
  • 50 g uzeného špeku
  • 1 střední cibule
  • trochu muškátového květu
  • sůl, pepř
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Květák rozebereme na růžičky a omyjeme. Pak ho dáme vařit do osolené vody. Uvařený květák necháme vychladnout.

Cibuli oloupeme a osmahneme na rozškvařeném špeku.

Smažení cibule na rozškvařeném špeku

K cibulce přidáme asi 2-3 lžíce hladké mouky a usmažíme hustou jíšku. Necháme ji prochladnout.

Hustá jíška s cibulkou

Prochladlý květák rozšťoucháme na kaši.

Rozšťouchaný květák

Ke květáku přidáme trochu muškátového květu, pepř, vejce a jíšku, která suroviny pojí. Vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.

Smažení květákových placiček

Usmažené květákové placičky ukládáme na ubrousek, aby se do něj vpil přebytečný olej.

Osmažené květákové placičky

Podáváme se zeleninou nebo bramborovou kaší a nebo jenom s bramborem.

Květákové placičky se zeleninou

Z placiček jsem byla nadšená. Dala jsem ochutnat i Krušnohorci. Jak jsem předpokládala. Snědl jednu, nic neříkal a po další už nesáhnul. Zbylých sedm jsem postupně snědla. I studené mi jen tak bez přílohy chutnaly.

Zbylých sedm placiček

Dobře se přenášejí jen tak v krabičce do práce.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*