Přemýšlela jsem, co si uvařím k obědu. Uvědomila jsem si, že každý den obědvám maso. Možná by nebylo marné zařadit do jídelníčku nějaký bezmasý pokrm. Že to nebude nic pro Krušnohorce, jsem věděla hned. Ten by si dal ještě tak někdy sladký oběd, ten ovšem zase nemusím já. Budu tedy tentokrát vařit jenom pro sebe. Možná mu dám ochutnat.
Rozhodla jsem se pro květák. Udělám květákové placičky, které jsem snad sto let nedělala. Ale ani já až takový vegetarián nejsem, tak jsem do nich přidala trochu uzeného špeku.
Suroviny na 8 placiček:
- 500 g květáku
- 1 vejce
- pár lžic hladké mouky
- 50 g uzeného špeku
- 1 střední cibule
- trochu muškátového květu
- sůl, pepř
- strouhanka na obalení
- olej na smažení
Květák rozebereme na růžičky a omyjeme. Pak ho dáme vařit do osolené vody. Uvařený květák necháme vychladnout.
Cibuli oloupeme a osmahneme na rozškvařeném špeku.
K cibulce přidáme asi 2-3 lžíce hladké mouky a usmažíme hustou jíšku. Necháme ji prochladnout.
Prochladlý květák rozšťoucháme na kaši.
Ke květáku přidáme trochu muškátového květu, pepř, vejce a jíšku, která suroviny pojí. Vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.
Usmažené květákové placičky ukládáme na ubrousek, aby se do něj vpil přebytečný olej.
Podáváme se zeleninou nebo bramborovou kaší a nebo jenom s bramborem.
Z placiček jsem byla nadšená. Dala jsem ochutnat i Krušnohorci. Jak jsem předpokládala. Snědl jednu, nic neříkal a po další už nesáhnul. Zbylých sedm jsem postupně snědla. I studené mi jen tak bez přílohy chutnaly.
Dobře se přenášejí jen tak v krabičce do práce.
Přidejte odpověď