Jedná se o obdobu bramborového salátu. Je ale o něco zdravější a dietnější. Na první pohled vypadá skoro stejně, a to díky podobné barvě hlavních surovin.
Základní suroviny:
- 750 g květáku
- 2 mrkve (cca 200 g)
- 100 g kořenu petržele
- 100 g celeru
- 5 větších sladkokyselých okurek ( 8 cm dlouhých)
- 3-5 vajec
- 2 menší cibule
- majolka
- sůl a pepř
- případně lžíci hořčice
Květák bez lupenů měl asi 1200 g. Zdálo se mi to hodně, použila jsem jenom 750 g. Omyla jsem ho, trochu rozebrala na růžičky a pustila jsem se do čištění ostatní zeleniny. Kořenovou zeleninu a květák jsem vařila na páře v termomixu 45 minut. Je zapotřebí, aby byla zelenina měkká, ale ne blátivá. Na páře nenatáhne tolik vody a má tedy pro salát lepší konzistenci.
Pak jsem si dala vařit vejce natvrdo.
Zatímco se vaří zelenina a vejce, můžeme si oloupat a nakrájet cibuli a okurky.
Uvařená vejce nakrájíme na kostičky, případně jako já na nudličky. Krájím je na kráječi na dvakrát. Nejdříve vajíčko nakrájím na plátky a pak ho otočím o 90° a znovu překrojím.
Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme k okurce, cibuli a vajíčkům, případně přidáme pro zvýraznění chuti i hořčici. Pak ještě osolíme, opepříme a pořádně promícháme.
Nakonec přijde na řadu majolka. Znovu salát promícháme a máme hotovo.
Květákový salát se nejčastěji servíruje jako příloha. Můžete si k němu udělat řízky, upéct maso, usmažit karbanátky, ale stejně dobře chutná jako základ na domácí chlebíčky.
Přidejte odpověď