Květákový salát

Květákový salát
Květákový salát

Jedná se o obdobu bramborového salátu. Je ale o něco zdravější a dietnější. Na první pohled vypadá skoro stejně, a to díky podobné barvě hlavních surovin.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 750 g květáku
  • 2 mrkve (cca 200 g)
  • 100 g kořenu petržele
  • 100 g celeru
  • 5 větších sladkokyselých okurek ( 8 cm dlouhých)
  • 3-5 vajec
  • 2 menší cibule
  • majolka
  • sůl a pepř
  • případně lžíci hořčice

Květák bez lupenů měl asi 1200 g. Zdálo se mi to hodně, použila jsem jenom 750 g. Omyla jsem ho, trochu rozebrala na růžičky a pustila jsem se do čištění ostatní zeleniny. Kořenovou zeleninu a květák jsem vařila na páře v termomixu 45 minut. Je zapotřebí, aby byla zelenina měkká, ale ne blátivá. Na páře nenatáhne tolik vody a má tedy pro salát lepší konzistenci.

Pak jsem si dala vařit vejce natvrdo.

Zatímco se vaří zelenina a vejce, můžeme si oloupat a nakrájet cibuli a okurky.

Zelenina uvařená na páře

Uvařená vejce nakrájíme na kostičky, případně jako já na nudličky. Krájím je na kráječi na dvakrát. Nejdříve vajíčko nakrájím na plátky a pak ho otočím o 90° a znovu překrojím.

Krájení vejce

Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme k okurce, cibuli a vajíčkům, případně přidáme pro zvýraznění chuti i hořčici. Pak ještě osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Nakrájené suroviny

Nakonec přijde na řadu majolka. Znovu salát promícháme a máme hotovo.

Květákový salát se nejčastěji servíruje jako příloha. Můžete si k němu udělat řízky, upéct maso, usmažit karbanátky, ale stejně dobře chutná jako základ na domácí chlebíčky.

Květákový salát s vepřovým řízkem
Obložené housky s květákovým salátem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*