Kynutá bábovka s makovou nádivkou

Maková bábovka
Maková bábovka

Přiznám se, že mák moc nemusím. Chuť této bábovky mě ovšem mile překvapila. Myslím si, že stojí za to si ji upéci.

Co mě ale také překvapilo, byla původní receptura. Gramáž surovin na těsto byla sice uvedena, ale když jsem se dostala do fáze: „Z těsta vyválej obdélník, potři ho nádivkou, zatoč jako závin a vlož do bábovky“, tak jsem nevěřila vlastním očím. Jak velký má být ten obdélník, abych závin neměla velký a nebo naopak malý? Co teď? Když obdélník natřu nádivkou, tak už ho těžko zvětším. Věřím, že velikosti bábovkových forem jsou různé, ale když zjistím, že mám formu menší, udělám obdélník menší a nebo naopak ho zvětším. Tady se ale nebylo vůbec čeho chytit. Začala jsem přemýšlet o výpočtu. To se mi také moc neosvědčilo. Když viděl Krušnohorec na válu krejčovský metr a pravítko, tak si nebyl jistý, jestli šiju a nebo peču. S velikostí obdélníku jsem si nakonec nějak poradila.

Návod na makovou nádivku jsem raději použila svůj osvědčený. Množství mléka „dle potřeby“ mě také nepřesvědčilo. Jak má někdo, kdo nic s makovou nádivkou nepekl, vědět, jakou má mít konzistenci? Vzpomněla jsem si na sebe, když jsem dělala první makové buchty. Nádivku jsem udělala moc tuhou a buchty byly suché a nestály za nic.

Suroviny na těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 125 g Hery
  • 2 žloutky
  • 70 g cukru
  • špetka soli
  • 4,2 g sušeného droždí (3/5 sáčku)

Suroviny na makovou nádivku:

  • 150 g mletého máku
  • 350 ml mléka
  • 30 g rozdrcených piškotů
  • 4 vrchovaté lžičky zavařeniny/cukr
  • trochu skořice

Nejprve uděláme nádivku, aby před plněním vychladla.

Nádivku vařím v hrnci s dvojitým dnem, aby se mi mléko nepřipalovalo. Stačí ale hrnec s nepřilnavým povrchem.

Do hrnce dáme mák a zalijeme mlékem. Necháme vařit, dokud se obě suroviny nepropojí. Já vařila asi 1/4 hodiny. Po odstavení přidáme marmeládu nebo cukr, rozdrcené piškoty a skořici. Vše dobře promícháme. Někdo dává i pomerančovou nebo citrónovou kůru. Nádivku necháme vychladnout.

Nejprve rozpustím Heru v mléce. Nechám ji trochu zchladit. Já si pomáhám vložením hrnku do studené vody. Vařící mléko by zničilo droždí.

Kynuté těsto dělám v robotu. Do odvážené mouky přidáme droždí, cukr, sůl a vše dobře promícháme. Pak přidáme žloutky a za stálého hnětení přiléváme vlahé mléko s Herou. Vypracované těsto se musí odlepovat od stěn mísy.

Těsto necháme pod utěrkou kynout asi hodinu. Nelekejte se, těsto má v sobě hodně tuku, nevyběhne jako třeba knedlíky. Tuk mu na druhou stranu dodává vláčnost.

Po hodině přichází na řadu slavné válení těsta. Do bábovkové formy o průměru 210 mm a výšce 80 mm jsem těsto vyválela na rozměry 400 mm x 250 mm.

Těsto potřené makovou náplní

Rozválené těsto natřeme nádivkou. Část těsta, která bude ve formě nahoře, nenatíráme až do kraje, aby nádivka nevytekla.

Zarolované těsto s makovou nádivkou

Těsto zatočte a závin vložte do vymazané bábovkové formy spojem nahoru. Až se bábovka vyklopí, spoj bude dole.

Těsto v bábovce nechte ještě kynout 15 – 20 minut.

Po té pečeme v horkovzdušné troubě 35 – 40 minut na 170 °C.

Hotová kynutá bábovka s makovou nádivkou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*