Do kynutých knedlíků většinou přidávám rohlík z předešlého dne. Jenže ten jsem zapomněla koupit. Vím, že někdo nahrazuje rohlíky burizony. Burizony jsem také neměla, ale napadlo mě, že bych do nich mohla zkusit nalámat rýžové chlebíčky. Ty jsem doma měla. No a dopadlo to dobře. A nalámat rýžové chlebíčky bylo nakonec rychlejší a pohodlnější než krájet rohlík.
Základní suroviny:
- 350 g hrubé mouky
- 5 g sušeného droždí
- 1 vejce
- sůl
- půl lžičky cukru
- 150 – 200 ml vlažné vody
- 2 rýžové chlebíčky
Hrubou moku jsem nasypala do robota s hákem. Přidala sůl, cukr, droždí a promíchala. Pak jsem do sypké směsi rozklepla vejce a postupně za stálého míchání jsem nalévala vodu. Objem vody je orientační, protože každá mouka jinak saje. Těsto je hotové, když se oddělí od stěn mísy a tvoří se v něm bubliny.
Vypracované těsto jsem si dala na vál a rozdrobila do něj 2 plátky rýžových chlebíčků a ručně je do něj zapracovala. Asi by to šlo i zapracovat hákem.
Těsto jsem dala do mísy, přikryla utěrkou a dala ho asi na 3/4 hodiny kynout. Trochu jsem mu pomohla. Mísu jsem dala do teplé vody.
Z vykynutého těsta jsem uválela 2 knedlíky, které jsem nechala ještě asi 10 minut odpočívat.
Knedlíky vařím v termomixu na páře. Když jsem je dříve vařila ve vodě, ne jednou se mi srazily. Parní vaření se mi osvědčilo. Pokud si tedy nespletete program jako já jednou. Místo programu na parní vaření jsem dala program na běžné vaření. Knedlíků jsem se lekla. Místo dvou pěkných vykynutých knedlíčků jsem našla jednu beztvarou placku, která byla provařená do děr na pařáku a nešla ani vyndat. Nechápala jsem, dokud jsem si nevšimla, že jsem použila špatný program. Pak začal maraton ve vaření nových knedlíků. Situace, kterou jsem si v tu chvíli moc nezáviděla.
Dno napařovacího košíčku jsem si vymazala olejem a knedlíky do něj vložila. Tentokrát jsem se nespletla a použila automatický dvacetiminutový program na páru.
Uvařené knedlíky jsem propíchla vidličkou a ještě ukrájela nití patky, aby ušla pára a nesrazily se.
Použila jsem je k plněným paprikám v rajské omáčce.
Přidejte odpověď