Litý koláč s rybízem

Rybízový koláč v řezu
Rybízový koláč v řezu
Rybízový keř

Na chatě mám pozdní rybízový keř, který dozrává v době, kdy už sousedé zapomněli, že nějaký rybíz měli. To je pak i na vesnici, kde má každý svůj keř, rybíz vzácný. A že vzácný je, jsem si všimla i v supermarketu, kde chtějí za 125 g rybízu 44,90 Kč.

Rybízu mívám hodně. Díky ceně rybízu jsem si uvědomila, co mám hned za plotem za poklad.

Většinou z něj jako první udělám kynutý koláč, pak nějakou buchtu, tak ob rok marmeládu, něco rozdám a pak někdy dojde i na dělení se špačky.

Jeden rok jsem si ho přišla natrhat na koláč a větvičky byly holé. Nikdy před tím se to nestalo. Nevěděla jsem, co se stalo. Nejprve jsem si myslela, že mi ho někdo otrhal, ale pak mi došlo, že by těžko někdo otrhával jednotlivé kuličky a neutrhl celý hrozen. To bylo moje první setkání se špačky.

Další rok jsem chtěla jako mnoho jiných lidí zachránit rybíz přehozenou záclonou. Tak to se taky nepovedlo. Špačci se kořisti nechtěli vzdát a i přes záclonu se snažili dostat na rybíz. Zamotávali se do záclony, vyděšení křičeli a snažili se ze záclony vymotat. Tak to nebylo nic moc. Musela jsem je uvolňovat a byla jsem z nich stejně vyděšená jako oni ze mě. Záclonu jsem sundala a nechala je vyhrát.

Letos jsem špačky na zahradě neviděla. Neradovala jsem se ale dlouho. Když jsem přijela a šla prověřit rybíz, jeden bral zrovna roha. Tak uvidíme, až tam zase přijedu, jestli tento lavůrek není celá moje letošní úroda.

Lavůrek s rybízem

Na víkend se chystám pro návštěvu udělat kynutý koláč s rybízem. Tak teď jenom něco menšího. Jak už jsem jednou někde zmínila, nemám ráda hrníčkové pečivo. Nikdo nepíše, jak velký hrníček použít, a proto si pak nejsem jista vejci, práškem do pečiva, velikostí pekáče. Mám radši suroviny vážené, tak jsem tento koláč z hrnečkového předpisu převedla na vážený.

Koláč se skládá z těsta a tvarohové náplně.

Suroviny na těsto:

  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 300 ml vlahého mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 vanilkový práškový puding

Ovoce:

Může se použít jakékoliv. Já vzhledem k období zvolila 500 g rybízu

Nejprve si připravíme ovoce. V mém případě jsem musela rybíz odstopkovat, propláchnout a nechat na cedníku odkapat.

Pak jsem udělala tvarohovou náplň smícháním všech surovin. Náplň je řídká, ale pečením ztuhne.

Tvarohová náplň

Pak se pustíme do těsta. V robotu ušleháme vejce a cukr do pěny. Pak za stálého šlehání přilijeme olej, přisypáváme mouku, prášek do pečiva a mléko.

O trochu více než polovinu hotového těsta nalijeme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.

Vylité těsto na pekáčku o rozměrech 230 mm x 300 mm

Další vrstvu tvoří tvaroh.

Tvarohová vrstva

Na nalitý tvaroh rozsypeme kuličky rybízu.

Vrstva s rybízem

Rybíz přikryjeme zbytkem těsta.

Koláč připravený do trouby

Pak už ho zbývá jenom upéct. Pečeme pozvolna na 125 °C něco kolem hodiny. Zkoušíme špejlí. Nesmí se na ni lepit.

Upečený koláč
Rybízový koláč v řezu

Koláč by si zasloužil pocukrovat. Určitě by mu to slušelo a zakryly by se tím různé prasklinky na povrchu. Ale co mám dělat? Krušnohorec nemá rád moučkový cukr. Vy si ho určitě moučkovým cukrem vylepšete.

2 komentáře

  1. Přesto, že preferuji rychlé recepty, smícháním všech surovin, tak tento koláč jsem dělala pro velký úspěch již dvakrát a myslím, že ne naposledy. Je úžasný. Dekuji Danuš. Inka K.

    • Inko, potěšilo mě, že se Ti koláč podařil a hlavně, že chutnal. Mám radost z každé reakce a o to víc, když je kladná.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*