Vepřová roláda

Vepřová roláda
Vepřová roláda

Když je jeden pohodlný a nezajde si pro maso do řeznictví, tak nikdy neví, co se v balíčku masa ze supermarketu nachází. To takhle v řeznictví si nechá od prodavačky vybraný kousek masa předvést ze všech stran a hned se ví, co se kupuje.

V supermarketu jsem zakoupila 1,6 kg vykostěného plecka které bylo pěkně zabalené a jevilo se jako pěkný vysoký kus masa k pečení. Doma jsem ho vybalila a když jsem z něj ještě vyřezala tlusté maso a blány, byla z něj placka. Nepodléhala jsem panice a rozhodla se maso stočit, převázat ho potravinářským provázkem a upéci. Když se maso pevně zamotá a nejsou v něm díry, tak se speče a dá se z něj udělat pěkná pečínka.

Maso natřené hořčicí, posypané pepřem a středomořskými bylinkami

Napadlo mě, když už se to takhle povedlo, že by se do masa dalo něco zabalit. Kdybych chtěla koupit maso na roládu, určitě na něj nenarazím a budu ho muset pracně upravovat.

Tak teď už jenom zbývalo, přesvědčit Krušnohorce, aby mi došel do krámku pro salám, abych měla co do masa zatočit.

Zatím jsem si natřela maso pálivou hořčicí, posypala pepřem a středomořskými bylinkami. Pak jsem se pustila do přípravy surovin na nádivku.

Základní suroviny:

  • vykostěné vepřové plecko (já ho měla po vyřezání asi 1,5 kg)
  • hořčice na potření
  • pepř
  • bylinky (já použila středomořské)

Suroviny na nádivku:

Suroviny na nádivku
  • 300 g gothajského salámu
  • 2 vejce
  • nať z jarní cibulky
  • petrželová nať
  • libeček
  • chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička hořčice
  • 1/4 červené papriky
  • sušené bylinky (já jsem přidala nadrcený rozmarýn a šalvěj)
  • sůl a kmín na posypání rolády
  • olej na pomazání rolády a trochu na dno pekáčku

Nadrobno jsem nakrájela čerstvé bylinky, na kroužky nať z jarní cibulky a papriku na malé kostičky. Salám jsem nastrouhala nahrubo.

Do misky s nastrouhaným salámem jsem přidala čerstvé i sušené bylinky, namletou chilli papričku, hořčici, cibulkovou nať, nakrájenou papriku, 2 prolisované stroužky česneku, vejce a vše jsem dobře promíchala. Musí se vyhnat vzduchové bubliny, aby se nádivka nerozpadávala. Salám je už slaný, tak jsem náplň už nesolila.

Hotová nádivka

Pak jsem náplň natřela na maso. Nenatírejte až k okrajům, nádivka by při rolování vytékala.

Maso natřené nádivkou

Pak přichází na řadu nejdůležitější část přípravy, a to rolování. Okraje je dobré trochu zahnout směrem k nádivce, aby při rolování nevytékala.

Srolované maso jsem zavázala potravinářským provázkem, natřela olejem, trochu osolila a posypala kmínem.

V místech, kde to vypadalo, že by mohla nádivka vytékat, jsem si pomohla kuchyňskou jehlou.

Když vám trochu nádivky zbyde, můžete z ní uplácat karbanátky a přiložit je do pekáčku k roládě. Mně zbyla na jeden karbanátek. K roládě jsem ho přidala, až když se olej pořádně rozehřál. Dostal ho Krušnohorec, jako odměnu za donesení salámu.

Do pekáčku jsem nalila trochu oleje a roládu na ni vložila.

Roláda připravená k pečení

Troubu jsem rozpálila na 190 °C a roládu do ní vložila. Nejprve jsem ji pekla 20 minut bez víka, pak jsem ji zaklopila, teplotu stáhla na 165 °C a pekla celkem asi 2,15 hodin. Chvíli před dokončením jsem ještě odstranilo víko, aby se trochu opekla.

Upečená roláda, vlevo nádivkový karbanátek
Roláda a karbanátek
Roláda v řezu

Podáváme s brambory a nebo s bramborovou kaší.

Vepřová roláda a karbanátek s brambory a okurkou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*