Mořský vlk neboli mořčák je výborná dravá ryba. Maso je bílé, páteř se z něj snadno vyndává a s kostmi to není také tak hrozné. Jenom při přípravě je třeba dát pozor na ploutve. Jsou ostré a snadno je možno se o ně zranit. Mé ryby pocházejí z Chorvatska.
Příprava je jednoduchá. Po nakořenění se vloží do trouby a 20 minut si ryb nemusíte všímat.
Suroviny pro 2 osoby:
- 2 mořští vlci (každý cca 300 g )
- olej
- rozmarýn
- sůl
- koření na ryby
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
Jako přílohu jsem zvolila pečené brambory.
Suroviny na přílohu:
- 500 g brambor
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky koření na americké brambory
Ryby jsem si nejdříve nakořenila a nechala asi hodinu uležet mimo lednici, aby měly před pečením pokojovou teplotu.
Rybám jsem odstranila žábry a zevnitř je nasolila. Pak jsem je posypala čerstvě namletým sušeným rozmarýnem. Lepší je vložit do dutiny břišní větvičku čerstvého rozmarýnu, ale ten jsem bohužel neměla. Musela jsem se spokojit sice s vlastnoručně vypěstovaným, ale bohužel sušeným.
Do dutiny jsem ještě vložila 2 plátky cibule a podélně rozkrojený 1 stroužek česneku. Břicho jsem spíchla kuchyňskou jehlou, aby suroviny nevypadly.
Zvenku ryby z obou stran naolejujeme a posypeme kořením na ryby.
Zatímco ryby odpočívají, dala jsem se do přípravy brambor.
Brambory i se slupkou jsem vložila do hrnce a zalila vařící vodou. Vařila jsem je 10 minut. Pak jsem je vyndala a nechala trochu vychladnout.
Zatím jsem si připravila marinádu ze dvou polévkových lžic oleje a dvou lžiček koření na americké brambory.
Prochladlé brambory jsem namarinovala a vložila na plech vyložený alobalem. Můžete použít i pečící papír.
Ryby jsem vložila do pekáčku vyloženého alobalem a pekla nad bramborami v horkovzdušné troubě na 180 °C 20 minut.
Přidejte odpověď