Mořský vlk na rozmarýnu

Mořský vlk
Mořský vlk
Mořští vlci

Mořský vlk neboli mořčák je výborná dravá ryba. Maso je bílé, páteř se z něj snadno vyndává a s kostmi to není také tak hrozné. Jenom při přípravě je třeba dát pozor na ploutve. Jsou ostré a snadno je možno se o ně zranit. Mé ryby pocházejí z Chorvatska.

Příprava je jednoduchá. Po nakořenění se vloží do trouby a 20 minut si ryb nemusíte všímat.

Suroviny pro 2 osoby:

  • 2 mořští vlci (každý cca 300 g )
  • olej
  • rozmarýn
  • sůl
  • koření na ryby
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
Základní suroviny

Jako přílohu jsem zvolila pečené brambory.

Suroviny na přílohu:

  • 500 g brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky koření na americké brambory

Ryby jsem si nejdříve nakořenila a nechala asi hodinu uležet mimo lednici, aby měly před pečením pokojovou teplotu.

Rybám jsem odstranila žábry a zevnitř je nasolila. Pak jsem je posypala čerstvě namletým sušeným rozmarýnem. Lepší je vložit do dutiny břišní větvičku čerstvého rozmarýnu, ale ten jsem bohužel neměla. Musela jsem se spokojit sice s vlastnoručně vypěstovaným, ale bohužel sušeným.

Nakořenění mořští vlci

Do dutiny jsem ještě vložila 2 plátky cibule a podélně rozkrojený 1 stroužek česneku. Břicho jsem spíchla kuchyňskou jehlou, aby suroviny nevypadly.

Zvenku ryby z obou stran naolejujeme a posypeme kořením na ryby.

Nakořeněné ryby

Zatímco ryby odpočívají, dala jsem se do přípravy brambor.

Brambory i se slupkou jsem vložila do hrnce a zalila vařící vodou. Vařila jsem je 10 minut. Pak jsem je vyndala a nechala trochu vychladnout.

Zatím jsem si připravila marinádu ze dvou polévkových lžic oleje a dvou lžiček koření na americké brambory.

Prochladlé brambory jsem namarinovala a vložila na plech vyložený alobalem. Můžete použít i pečící papír.

Ryby připravené do trouby

Ryby jsem vložila do pekáčku vyloženého alobalem a pekla nad bramborami v horkovzdušné troubě na 180 °C 20 minut.

Opečené brambory
Mořský vlk na rozmarýnu s opečenými brambory

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*