
Hledáte-li rychlý koláč, tak je třeba vědět, že koláč z lineckého těsta to úplně není. Je zapotřebí ho nechat ztuhnout v lednici. Já si ho většinou připravuji den předem. Myslím ale, že 1-2 hodiny v lednici budou stačit.
Když začnu péct koláč, tak si často dělám hlavu z toho, na jakém plechu. Plechů mám hodně a nikdy si nepamatuji, na kterém co peču. Mám obavy, aby těsta nebylo málo a nebo mi zase nezbylo. Bylo by jednoduché, si ke každému receptu poznamenat rozměry plechu. Ani nevím proč, ale nikdy to neudělám. Asi se tím trénuju.
Suroviny:
- 600 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 celá vejce + 1 vejce na potření těsta (mřížky)
- 1 Hera
- asi 6 jablek
- džem na potření těsta (není nutné)
- skořice
Na vypracování těsta musí být Hera změklá. Je nutno ji asi hodinu před zahájením práce vyndat z ledničky.
Odvážíme mouku, přisypeme cukr, prášek do pečiva a důkladně zamícháme. Pak přidáme 2 vejce a změklou Heru.

Těsto začínám vypracovávat v míse. Sypké suroviny se lépe promíchávají a vejce netečou z podložky ven. Pak rukama zapracovávám Heru a vejce do mouky.

Další zpracování těsta dělám na podložce. Prsty promačkávám, zahřívám, až se všechny suroviny spojí v hladké těsto. To zabalím do potravinové fólie a uložím do lednice, aby změklá Hera zase ztuhla.

Mezitím si oloupu a nahrubo nastrouhám jablka.

Ze zchladlého těsta jsem oddělila asi 1/3 na mřížku. Zbylé 2/3 jsem použila na spodní část koláče.
Koláč jsem pekla na plechu o rozměrech 290 mm x 380 mm.
Neuměla jsem si představit, jak vyválené těsto přenesu na poměrně velký plech. Při odlepení z podložky se trhá. Pak jsem to vymyslela. Na pečícím papíru jsem si vyznačila rozměry plechu a těsto jsem vyválela na tloušťku kolem 1 cm přímo na něm. Hravě jsem ho pak s papírem přenesla na plech.

Těsto jsem potřela domácí rybízovou marmeládou. Chuť jablek zvýrazní a taky ji musím někde upotřebit. Zároveň trochu koláč přisladí a na jablka už nepřidávám cukr. Na chatě mám jeden bohatě rodící rybíz. Co s ním? Uděláte jeden koláč, něco málo se sní, zamrazí a ze zbytku jsem začala dělat marmelády. Vzhledem k tomu, že sladké moc nejíme, tak se marmelády hromadily ve špajzu. To takhle, kdyby na rybíze rostly masné výrobky, to by byla jiná. A protože mám nějakou pozdní odrůdu, která rodí v době, když už všichni zapomněli, že nějaký rybíz měli, pozvala jsem sousedku, aby si nasbírala na koláč. Byla ráda a co myslíte, že mi přinesla jako protihodnotu? No ano, rybízovou marmeládu. Chvíli jsem se jí snažila vysvětlit, že u nich určitě najde lepší využití, ale nepodařilo se.

Jablka jsem nakonec posypala skořicí. Klidně se můžou přidat namočené rozinky a když jsou namočené v rumu, tak o level lepší koláč. Nastrouhané ořechy ho také vylepší.
Pak rozválíme zbylou třetinu těsta, nakrájíme pruhy a tvoříme mřížku. Obávala jsem se, že těsto nebude stačit, tak jsem udělala tenké pruhy. Pak mi zbytečně zbylo. Příště udělám širší pruhy nebo je dám blíž k sobě.

Mřížku potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova 10 minut na 170°C a pak dalších 40 minut na 150-160 °C.

Přidejte odpověď