Tak po delší době zase něco zdravějšího. Je to bezmasé jídlo, tak nevím, jestli je to to pravé pro chlapy. Ti by určitě raději na talíři uvítali pořádnou flákotu masa.
Myslím si, že se karbanátky hodí jako lehký oběd a nebo jenom ke svačince.
Suroviny na 10 karbanátků:
- 4 mrkve (něco přes 300 g)
- 4 brambory (něco přes 400 g)
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 5 lžic ovesných vloček
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Koprový dip:
- 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu 10%
- sůl, chilli
- 1 stroužek česneku
- hrst kopru
- citronová šťáva
Oloupeme brambory a mrkve a nastrouháme je nahrubo. Přidáme vločky, mouku, vejce, pepř, promícháme a necháme tak 1/4 hodinky odležet.
Před smažením ještě osolíme, promícháme a dáme se do tvarování karbanátků, které smažíme na rozpáleném oleji.
Při tvarování je třeba karbanátky v obou dlaních několikrát zmáčknout, aby se vyhnal vzduch a vytekla přebytečná šťáva.
Jakmile je spodní část karbanátků osmažená do zlatova, obrátíme na druhou stranu.
Zatímco se nám karbanátky smaží, uděláme si dip. Smícháme jogurt, nasekaný kopr, prolisovaný česnek, trochu citrónové šťávy, sůl a máme hotovo. Kdo má rád pálivé, může přidat chilli.
No a už můžeme servírovat.
Dovětek:
Tak se stalo přesně to, co jsem předpokládala. Protože mrkvové karbanátky ani neproběhly kolem masa, tak Krušnohoroec snědl jeden, který sice chválil, ale zůstalo jenom u toho jednoho. Devět jich sama opravdu nedám. Na víkend jsem dělala polévku s játrovými knedlíčky. Napadlo mě zbylé karbanátky rozvařit do polévky. Vždyť v nich není nic, co by se do polévky nehodilo. Jenom jsem už do polévky nedala mrkev. V karbanátcích jí je dost.
Odlila jsem část vývaru z polévky, rozdrobila do něho zbylé karbanátky a rozvařila. Do polévky, kterou jsem vařila obvyklým způsobem, jsem nakonec přidala rozvařenou mrkvovo-bramborovou směs. Nikoho by nenapadlo, že to kdysi byly zdravé karbanátky.
To by bylo, abych ty karbanátky do Krušnohorce nedostala. No a polévka s karbanátky mu chutnala. Říkal, že je tentokrát obzvláště dobrá a běžel si přidat další talíř.
Vlk se nažral a koza zůstala celá!
Přidejte odpověď