Piškotové těsto je sice výborné, ale trochu suché. Můžeme to změnit přidáním strouhané mrkve, která těsto zvláční a dodá mu zvláštní barvu a výbornou chuť. Když ještě přidáme přísady jako jsou oříšky, čokoláda a rozinky, výsledek nebude mít chybu.
Na pečení jsem použila formu srnčího hřbetu o rozměrech 320 mm x 130 mm x 50 mm, která přesně odpovídá objemu těsta ze čtyř vajec velikosti M.
Suroviny:
- 4 vejce velikosti M
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 150 g krupicového cukru
- 200 g jemně nastrouhané mrkve
- 2 lžíce citronové šťávy
- 50 g ořechů
- 40 g hořké čokolády
- hrst rozinek
- ztužený tuk Omega na vymazání formy
Nejprve je dobré zalít rozinky vařící vodou a nechat je nabobtnat.
Poté si vymažeme formu. Dříve jsem tuk rozpouštěla a mašlovačkou vymazávala formu a zase nechával v lednici ztuhnout. Tuk se tak dostane do všech prohlubní formy. V poslední době jsem si ale postup trochu zjednodušila. Vezmu hrudku ztuženého tuku do ruky a prsty ji rozmazávám po vnitřku formy. Výsledek je skoro stejný a ušetří to čas.
Oloupeme mrkev a nastrouháme ji na jemném struhadle. Přidáme citronovou šťávu, nasekané nebo nastrouhané ořechy a čokoládu a namočené rozinky. Vše pořádně promícháme. Teď to spíš vypadá, že děláme mrkvový salát. Tak kdyby se někomu nechtělo pokračovat v pečení, může se do něj pustit.
Ten, kdo odolá a mrkev nesní, oddělí bílky od žloutků a ušlehá tuhý sníh.
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Nejlepší je použít elektrický šlehač.
Do ušlehaných žloutků přidáváme za stálého míchání mrkev s přísadami.
V mouce rovnoměrně rozmícháme prášek do pečiva a přisypeme ji za stálého míchání do směsi.
Nakonec opatrně zapracujeme sníh.
Hotové těsto nalijeme do vymazané formy.
Těsto vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 25 minut v režimu horkovzduch.
No a teď už jenom nechat trochu zchladit a vyklopit z formy.
Přidejte odpověď