Mrkvový srnčí hřbet

Srnčí hřbet
Srnčí hřbet
Mrkvový srnčí hřbet

Piškotové těsto je sice výborné, ale trochu suché. Můžeme to změnit přidáním strouhané mrkve, která těsto zvláční a dodá mu zvláštní barvu a výbornou chuť. Když ještě přidáme přísady jako jsou oříšky, čokoláda a rozinky, výsledek nebude mít chybu.

Na pečení jsem použila formu srnčího hřbetu o rozměrech 320 mm x 130 mm x 50 mm, která přesně odpovídá objemu těsta ze čtyř vajec velikosti M.

Forma srnčí hřbet

Suroviny:

  • 4 vejce velikosti M
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g jemně nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g ořechů
  • 40 g hořké čokolády
  • hrst rozinek
  • ztužený tuk Omega na vymazání formy

Nejprve je dobré zalít rozinky vařící vodou a nechat je nabobtnat.

Poté si vymažeme formu. Dříve jsem tuk rozpouštěla a mašlovačkou vymazávala formu a zase nechával v lednici ztuhnout. Tuk se tak dostane do všech prohlubní formy. V poslední době jsem si ale postup trochu zjednodušila. Vezmu hrudku ztuženého tuku do ruky a prsty ji rozmazávám po vnitřku formy. Výsledek je skoro stejný a ušetří to čas.

Oloupeme mrkev a nastrouháme ji na jemném struhadle. Přidáme citronovou šťávu, nasekané nebo nastrouhané ořechy a čokoládu a namočené rozinky. Vše pořádně promícháme. Teď to spíš vypadá, že děláme mrkvový salát. Tak kdyby se někomu nechtělo pokračovat v pečení, může se do něj pustit.

Mrkev s přísadami

Ten, kdo odolá a mrkev nesní, oddělí bílky od žloutků a ušlehá tuhý sníh.

Tuhý sníh

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Nejlepší je použít elektrický šlehač.

Ušlehané žloutky s cukrem

Do ušlehaných žloutků přidáváme za stálého míchání mrkev s přísadami.

Ušlehané žloutky s mrkví a jejími přísadami

V mouce rovnoměrně rozmícháme prášek do pečiva a přisypeme ji za stálého míchání do směsi.

Žloutky s mrkví, jejími přísadami a moukou

Nakonec opatrně zapracujeme sníh.

Hotové těsto

Hotové těsto nalijeme do vymazané formy.

Těsto připravené ve formě k pečení

Těsto vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 25 minut v režimu horkovzduch.

Upečený mrkvový srnčí hřbet

No a teď už jenom nechat trochu zchladit a vyklopit z formy.

Vyklopený mrkvový srnčí hřbet

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*