Přemýšlela jsem, proč se těmto koláčkům říká „nedělní“. Patrně si tento název vysloužily díky bohaté náplni. Jsou výborné, ale jejich příprava je trochu pracnější.
Suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření koláčků
- 250 ml vlažného mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- 100 g Hery
- 100 g třtinového cukru
- špetka soli
Náplň na koláčky:
- Tvarohová:
- 250 g tvarohu
- 2 lžíce rozinek
- rumová tresť
- 3 lžíce moučkového cukru
- Povidla
- Marmeláda
- Jablečná:
- 2 -3 jablka
- skořice
- Maková
- 50 g mletého máku
- 120 ml mléka
- 10 g rozdrcených piškotů
- 1,5 vrchovaté lžičky zavařeniny/cukr
- trochu skořice
Žmolenka:
- 50 g másla/Hery
- 80 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
Heru je dobré si vyndat včas z lednice, aby změkla. Žloutky oddělíme od bílků a třeme je s Herou a třtinovým cukrem, dokud se všechny suroviny nepropojí. Mouky smícháme, prosejeme a přimícháme do nich sušené droždí a špetku soli. Do vymíchané směsi sypeme mouky, přiléváme mléko a zpracováváme těsto. Já jsem si směs přenesla do robotu a zpracovávala hákem, dokud se v těstě netvořily bubliny.
Těsto přikryjeme utěrkou a dáme asi na hodinu kynout na teplé místo.
Mezi tím se pustíme do přípravy náplní. Rozinky zalijeme vařící vodou, přidáme rumovou tresť a necháme bobtnat.
Jako první se pustíme do makové náplně, protože musí ještě vychladnout. Mák nasypeme do hrnce s nepřilnavým povrchem, zalijeme mlékem a vaříme asi 1/4 hodiny, dokud se suroviny nepropojí. Mezitím si buď nastrouháme nebo válečkem rozdrtíme piškoty, které přidáme spolu s marmeládou nebo cukrem k máku. Vše promícháme a necháme vychladnout.
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme trochu skořice, promícháme a máme hotovo. Jablka jsem ani nesladila. Marmeláda i povidla jsou dostatečně sladké. Jablka jsem na koláčky přidala pro odlehčení.
Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a nabobtnalými rozinkami.
Žmolenku získáme smícháním všech surovin a ručním žmolením mezi prsty, dokud Hera trochu nepovolí a suroviny se nespojí.
Těsto přemístíme na vál a vyválíme z něj válec o délce asi 35 cm dlouhý.
Válec rozdělíme na 8 dílů a každý ještě překrojíme napůl. Získáme 16 dílů, ze kterých vyválíme kuličky.
Kuličky dlaní rozmáčkneme a pak prsty tvarujeme koláčky o průměru asi 10 cm.
Okraje koláčků necháváme vyvýšené, aby nám nádivka nevytékala.
Náplň koláčků může být nejrůznější. Já jsem na střed dala makovou náplň a okolo střídala tvaroh, povidla, jablka, rybízovou nebo rebarborovou marmeládu. Koláčky se dají plnit i méně bláznivě.
Okraje naplněných koláčků potřeme rozkvedlaným vejcem a necháme ještě alespoň 10 minut kynout. Těsně před pečením posypeme žmolenkou.
Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 175 °C asi 20 minut. Okraje koláčků musí být zlatavé.
Příprava pracná, chuť výborná a skvělá, prostě nejlepší na celém světě!!!