Nedělní koláčky

Nedělní koláčky
Nedělní koláčky
Nedělní koláčky

Přemýšlela jsem, proč se těmto koláčkům říká „nedělní“. Patrně si tento název vysloužily díky bohaté náplni. Jsou výborné, ale jejich příprava je trochu pracnější.

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření koláčků
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 100 g Hery
  • 100 g třtinového cukru
  • špetka soli
Základní suroviny na těsto

Náplň na koláčky:

  • Tvarohová:
  • 250 g tvarohu
  • 2 lžíce rozinek
  • rumová tresť
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • Povidla
  • Marmeláda
  • Jablečná:
  • 2 -3 jablka
  • skořice
  • Maková
  • 50 g mletého máku
  • 120 ml mléka
  • 10 g rozdrcených piškotů
  • 1,5 vrchovaté lžičky zavařeniny/cukr
  • trochu skořice
Základní suroviny na náplň

Žmolenka:

  • 50 g másla/Hery
  • 80 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice

Heru je dobré si vyndat včas z lednice, aby změkla. Žloutky oddělíme od bílků a třeme je s Herou a třtinovým cukrem, dokud se všechny suroviny nepropojí. Mouky smícháme, prosejeme a přimícháme do nich sušené droždí a špetku soli. Do vymíchané směsi sypeme mouky, přiléváme mléko a zpracováváme těsto. Já jsem si směs přenesla do robotu a zpracovávala hákem, dokud se v těstě netvořily bubliny.

Těsto přikryjeme utěrkou a dáme asi na hodinu kynout na teplé místo.

Těsto před vykynutím

Mezi tím se pustíme do přípravy náplní. Rozinky zalijeme vařící vodou, přidáme rumovou tresť a necháme bobtnat.

Jako první se pustíme do makové náplně, protože musí ještě vychladnout. Mák nasypeme do hrnce s nepřilnavým povrchem, zalijeme mlékem a vaříme asi 1/4 hodiny, dokud se suroviny nepropojí. Mezitím si buď nastrouháme nebo válečkem rozdrtíme piškoty, které přidáme spolu s marmeládou nebo cukrem k máku. Vše promícháme a necháme vychladnout.

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme trochu skořice, promícháme a máme hotovo. Jablka jsem ani nesladila. Marmeláda i povidla jsou dostatečně sladké. Jablka jsem na koláčky přidala pro odlehčení.

Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a nabobtnalými rozinkami.

Žmolenku získáme smícháním všech surovin a ručním žmolením mezi prsty, dokud Hera trochu nepovolí a suroviny se nespojí.

Vykynuté těsto

Těsto přemístíme na vál a vyválíme z něj válec o délce asi 35 cm dlouhý.

Válec z těsta

Válec rozdělíme na 8 dílů a každý ještě překrojíme napůl. Získáme 16 dílů, ze kterých vyválíme kuličky.

Těsto rozdělené na 16 kuliček

Kuličky dlaní rozmáčkneme a pak prsty tvarujeme koláčky o průměru asi 10 cm.

Tvorba koláčků

Okraje koláčků necháváme vyvýšené, aby nám nádivka nevytékala.

Náplň koláčků může být nejrůznější. Já jsem na střed dala makovou náplň a okolo střídala tvaroh, povidla, jablka, rybízovou nebo rebarborovou marmeládu. Koláčky se dají plnit i méně bláznivě.

1. plech naplněných koláčků

Okraje naplněných koláčků potřeme rozkvedlaným vejcem a necháme ještě alespoň 10 minut kynout. Těsně před pečením posypeme žmolenkou.

Koláčky připravené k pečení

Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 175 °C asi 20 minut. Okraje koláčků musí být zlatavé.

Upečená 1. várka koláčků

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*