Obalované šneky z vinné/nevinné klobásy

Obalované šneky
Obalované šneky

Vinná klobása je tradiční české jídlo, které mám spojené s Vánocemi. Mám ji ráda, ale přes rok si na ni málokdy vzpomenu. Je to možná dáno i tím, že během roku není pokaždé v nabídce místních řezníků.

Tato klobáska trochu připomíná bílou bavorskou klobásu, takzvaný Bratwurst. Tyto klobásy jsou populární v Německu, Švýcarsku a v Americe. Můžete je ochutnat například na německých vánočních trzích. U nás se prodávají většinou jako polotovar na gril.

Když jsem letos přinesla klobásu domů, všimla jsem si, že je narůžovělá. Zjistila jsem, že nemám vinnou klobásu, ale podle výrobce „Nevinnou klobásu s červeným vínem“. Vinná, nevinná, chuťově jsem v tom žádný rozdíl nezaznamenala. Byla opět vynikající. Stejně budeme postupovat i při přípravě vinné klobásy.

Dříve jsem celou klobásu jen tak rozložila na dno pekáče a pekla ji v troubě na troše oleje. Byl ale problém s obracením. Někdy mi při otáčení část popraskala.

Šikovnější je ji rozdělit podle váhy na několik dílů a zatočit ji do takzvaných šneků. Ty opatrně propíchnout do kříže špejlemi. Obracení šneků je pak snadné. Já jsem ze 450 g klobásy udělala tři šneky.

Šneky z vinné/nevinné klobásy

Je dobré klobásu vyndat z ledničky dříve a nechat ji ohřát na pokojovou teplotu. Předejdeme tak praskání střívka.

Klobásu můžeme jen tak osmažit na oleji, nebo ji obalit v trojobale a nebo v těstíčku.

Já tentokrát zvolila trojobal a těstíčko.

Suroviny:

  • vinná/nevinná klobása
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení
  • špejle

Když trojobal, tak šneky z klobásy obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme pozvolna po obou stranách na oleji. Při prudkém smažení mohou šneky popraskat.

Smažení šneka z nevinné klobásy v trojobalu

Těstíčko připravíme tak, že do rozšlehaných vajec nasypeme hladkou mouku a vymícháme do hladka. Těstíčko je dobré mít hustší, aby na klobáse dobře drželo. Šneky obalíme v těstíčku a smažíme rovněž pozvolna.

Smažení šneka z nevinné klobásy v těstíčku

Ze zbylého těstíčka můžete udělat svítek do polévky a to tak, že ho nalijeme na pánev s omastkem a smažíme po obou stranách. Placičku pak nakrájíme na nudličky a přidáme před podáváním do polévky.

Smažení svítku do polévky
Obalované šneky z nevinné klobásy a svítek do polévky

Ani nevím, jestli je lepší klobáska v těstíčku a nebo v trojobalu. Chutnají mi obě verze.

Šnek z nevinné klobásy v těstíčku v řezu

Před konzumací vytáhneme špejle. Jde to dobře. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*