Ovesná kaše

Ovesná kaše
Ovesná kaše

Vánoce jsou považovány za svátky plné hojnosti. A je to pravda. Tradičně se v tomto období schází celé rodiny, přátelé a stoly se pod pohoštěním prohýbají. Každý chce být tím nejlepším hostitelem. Je to pro mnohé i období přejídání.

Naaranžují se mísy plné klobás, salámů, šunek a sýrů, připraví se chlebíčky a jednohubky, sem tam něco sladkého nebo slaného, zkrátka se na stole najde všechno, na co si kdo pomyslí. Ale většinou se bohužel nejedná o zrovna zdravá jídla. Několik rajčat, pár koleček okurky a papriky to stěží zachrání.

Na konci tohoto období se už nemůžu na uzeniny a saláty s majonézou ani podívat. To pak přichází na řadu bezmasá jídla.

Dneska jsem si ke snídani uvařila ovesnou kaši. Nejsem velkým milovníkem sladkých snídaní, ale tentokrát jsem na kaši dostala chuť. Doma mám i nějaké instantní, ale když je čas, je lepší si uvařit čerstvou. Ovoce se do ní dá dát nejrůznější. Já použila vyzrálou hrušku.

Základní suroviny

Suroviny na 1 porci:

  • 40 g ovesných vloček
  • 100 ml mléka
  • hrst rozinek
  • 20 g másla
  • 1 hruška
  • skořice

Rozinky je lepší zalít vařící vodou a nechat je nabobtnat. Já jsem si tam ještě přidala trochu rumové tresti, která rozinky příjemně navoněla. Stejně tak zalijeme ovesné vločky mlékem a necháme ho do vloček natáhnout. Obě suroviny jsem namáčela asi půl hodiny.

Mezitím jsem si oloupala hrušku a nakrájela na kostičky. Pak jsem rozpustila na pánvi máslo a hrušky na něm nechala změknout.

Hrušky smažené na másle

Je možné i přidat cukr a nechat ho na másle zkaramelizovat. Hrušky i rozinky jsou sladké, cukr jsem nepřidávala.

Ke změklým hruškám jsem přidala namočené rozinky, trochu skořice a prohřála.

Hruška na másle s rozinkami a skořicí

Nakonec jsem přidala namočené ovesné vločky a vše ještě asi tak 5 – 7 minut povařila. Mléko se musí vyvařit.

Hotová ovesná kaše s hruškou

Kaše je výborná, zdravá a zasytí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*