Ovocný dort se želatinou

Ovocný dort
Ovocný dort

Letos jsem na 3. narozeniny Chrpy upekla ovocný dort se želatinou. Sladké moc nemusím, ale tento dort mi chutnal. Snad proto, že je lehký.

Suroviny na korpus:

Základní suroviny
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžičky rozpustné kávy
  • 1 lžička kakaa
  • 40 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 bílek
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva

Nejprve si rozpustíme kávu v jedné lžíci horké vody a necháme ji vychladnout.

Do odvážené mouky zamícháme prášek do pečiva, špetku soli a směs prosejeme na vál. Pak přidáme ostatní suroviny a ručně vypracujeme vláčné těsto.

Příprava těsta na korpus dortu

Vypracované těsto necháme asi 30 minut odležet v lednici.

Na tvorbu dortu je dobrá otevírací forma. Na dno jsem položila pečící papír a upevnila okraj formy tak, aby okraje papíru zůstaly venku. Papír je tedy pouze na dně formy, nikoliv i na straně.

Odpočaté těsto vyválíme na rozměry dortové formy. Moje forma má průměr 23 cm.

Těsto ve formě

Korpus jsem pekla v horkovzdušné troubě na 190 °C necelých 15 minut.

Upečený korpus

Říkala jsem si, že když je tam jenom bílek, že bude asi korpus tvrdý. A byl. Je to ale nejspíš záměr. Vysoká kefírová náplň ho nepromáčí a bude na něm dobře držet.

Náplň:

Suroviny na náplň
  • 400 g kompotovaných meruněk
  • kompotované mandarinky na ozdobu
  • 500 g kefíru/acidofilního mléka
  • 75 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 6 plátků želatiny
  • 4 cl meruňkového likéru
  • 200 ml šlehačky
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 balíček cukrářské želatiny

Nejprve jsem si rozdělila meruňky.

Rozdělení meruněk

6 půlek jsem si nechala na ozdobení, 5 jsem pokrájela na malé kostičky a zbytek jsem rozmixovala na pyré.

Nakrájené meruňky

Plátky želatiny namočíme do studené vody, aby nabobtnaly. Kefír smícháme s cukry, citronovou šťávou a likérem.

Zahřejeme meruňkové pyré, přidáme želatinu a necháme ji v pyré rozpustit.

Meruňkové pyré se želatinou

Pak za stálého míchání vmícháme kefírovou hmotu, kostičky meruněk a necháme chladnout.

Kefírová náplň připravená k želírování

Mezitím si ušleháme šlehačku se ztužovačem. Ta se do zahřáté hmoty opatrně zapracuje teprve, až když začne hmota želírovat. Mně to trvalo dlouho. Už jsem začínala propadat panice a zoufalství, ale chce to svůj čas. Podařilo se, když jsem hmotu dala schladit do lednice.

Do ještě neztuhlé hmoty jsem zamíchala ušlehanou smetanu a nalila na dort.

Náplň nalitá na dortový korpus

Korpus s náplní jsem dala do lednice a nechala úplně ztuhnout. Za čtyři hodiny by měla být kefírová hmota ztuhlá. Já jsem ji nechala přes noc a zdobila jsem dort teprve ráno.

Na ozdobu jsem použila zbylé meruňky a mandarinky, které mi připadaly, že se k meruňkám hodí nejen barvou, ale i tvarem. Je možné na dortu ušetřit a nechat si na ozdobu více meruněk než já.

Ozdobený dort

Na ovoce pak přijde ještě želatina. Ta se připraví podle návodu na balení. Tato žlutá cukrářská od Dr. Oetkera mě mile překvapila. Přidala jsem do ní kromě vody také trochu kompotové šťávy z meruněk. Dobře se rozpouštěla, krásně tuhla a hlavně chutná výborně. Některé kupované zákusky mají na ovoci želatinu tvrdou a zároveň bez chuti.

Dort zatím ještě v dortové formě dáme do lednice znovu vychladit. Tato želatina už tuhla rychle. Za chvíli jsem ho vytáhla a sundala formu.

Hotový dort
Meruňkový dort v řezu

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*