Letos jsem na 3. narozeniny Chrpy upekla ovocný dort se želatinou. Sladké moc nemusím, ale tento dort mi chutnal. Snad proto, že je lehký.
Suroviny na korpus:
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky rozpustné kávy
- 1 lžička kakaa
- 40 g cukru
- 100 g másla
- 1 bílek
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
Nejprve si rozpustíme kávu v jedné lžíci horké vody a necháme ji vychladnout.
Do odvážené mouky zamícháme prášek do pečiva, špetku soli a směs prosejeme na vál. Pak přidáme ostatní suroviny a ručně vypracujeme vláčné těsto.
Vypracované těsto necháme asi 30 minut odležet v lednici.
Na tvorbu dortu je dobrá otevírací forma. Na dno jsem položila pečící papír a upevnila okraj formy tak, aby okraje papíru zůstaly venku. Papír je tedy pouze na dně formy, nikoliv i na straně.
Odpočaté těsto vyválíme na rozměry dortové formy. Moje forma má průměr 23 cm.
Korpus jsem pekla v horkovzdušné troubě na 190 °C necelých 15 minut.
Říkala jsem si, že když je tam jenom bílek, že bude asi korpus tvrdý. A byl. Je to ale nejspíš záměr. Vysoká kefírová náplň ho nepromáčí a bude na něm dobře držet.
Náplň:
- 400 g kompotovaných meruněk
- kompotované mandarinky na ozdobu
- 500 g kefíru/acidofilního mléka
- 75 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 ztužovač šlehačky
- 6 plátků želatiny
- 4 cl meruňkového likéru
- 200 ml šlehačky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 balíček cukrářské želatiny
Nejprve jsem si rozdělila meruňky.
6 půlek jsem si nechala na ozdobení, 5 jsem pokrájela na malé kostičky a zbytek jsem rozmixovala na pyré.
Plátky želatiny namočíme do studené vody, aby nabobtnaly. Kefír smícháme s cukry, citronovou šťávou a likérem.
Zahřejeme meruňkové pyré, přidáme želatinu a necháme ji v pyré rozpustit.
Pak za stálého míchání vmícháme kefírovou hmotu, kostičky meruněk a necháme chladnout.
Mezitím si ušleháme šlehačku se ztužovačem. Ta se do zahřáté hmoty opatrně zapracuje teprve, až když začne hmota želírovat. Mně to trvalo dlouho. Už jsem začínala propadat panice a zoufalství, ale chce to svůj čas. Podařilo se, když jsem hmotu dala schladit do lednice.
Do ještě neztuhlé hmoty jsem zamíchala ušlehanou smetanu a nalila na dort.
Korpus s náplní jsem dala do lednice a nechala úplně ztuhnout. Za čtyři hodiny by měla být kefírová hmota ztuhlá. Já jsem ji nechala přes noc a zdobila jsem dort teprve ráno.
Na ozdobu jsem použila zbylé meruňky a mandarinky, které mi připadaly, že se k meruňkám hodí nejen barvou, ale i tvarem. Je možné na dortu ušetřit a nechat si na ozdobu více meruněk než já.
Na ovoce pak přijde ještě želatina. Ta se připraví podle návodu na balení. Tato žlutá cukrářská od Dr. Oetkera mě mile překvapila. Přidala jsem do ní kromě vody také trochu kompotové šťávy z meruněk. Dobře se rozpouštěla, krásně tuhla a hlavně chutná výborně. Některé kupované zákusky mají na ovoci želatinu tvrdou a zároveň bez chuti.
Dort zatím ještě v dortové formě dáme do lednice znovu vychladit. Tato želatina už tuhla rychle. Za chvíli jsem ho vytáhla a sundala formu.
Byl ňam :-), ale rychle zmizel 🙁