Většinou den předem vymýšlím, co budu vařit a chystám suroviny. Někdy se ale stane, že se změní plán a já nemám nic připraveného. To pak přichází na řadu mrazák. Tolik bych si přála ho mít prázdný a vařit jen z čerstvých surovin! Jenže to se mi asi nikdy nepodaří. Sotva to vypadá nadějně a udělá se tam malé místečku, hned ho něčím zaplním. Tentokrát se mi ale zmražené zásoby hodily.
Pracně jsem v něm zalovila a našla dvě kuřecí stehna a zeleninu. Zvláštní je, že když z něj něco vytáhnu a zbylé suroviny chci vrátit, už tam nejdou. Vypadá to, že jsem do mrazáku něco přidala a ne ubrala. To pak mám nervy. Přerovnávám a vejít se nemůže.
Kuře bych asi mohla rozmrazit v mikrovlnné troubě a nebo v normální, která má na to speciální program, ale maso mi pak připadá ovařené. Když je čas, nechávám ho samovolně rozmrazit. Teď nebyl, tak jsem si vzpomněla na svá mladá léta, kdy jsem pekla běžně zmrzlé maso a dala se do přípravy.
Základní suroviny:
- 600 g kuřecích stehen
- 600 g zeleniny
- bylinky (např. tymián, šalvěj)
- kari koření
- sůl
- 60 g slaniny
Ke kupované zmražené zelenině jsem přidala 1 větší brambor nakrájený na kostičky.
Do pekáčku jsem nasypala zmraženou zeleninu s bramborem, část na plátky nakrájené slaniny, osolila a posypala trochou namletých bylin. Na zeleninu jsem položila zmražená kuřecí stehna a okořenila bylinkami a kari kořením. Druhou část slaniny jsem rozkrájela na kostičky a nasypala ji na kuře.
Pekáč jsem přiklopila poklicí a vložila do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Po 1,5 hodině jsem sundala poklici a pekla dalších 20 minut, aby se udělal kůrčička.
Ze zmražených produktů to trvá o něco déle, je to tedy energeticky náročnější, ale někdy se to tak přihodí. Nezmražené suroviny by se pekly něco přes hodinu. Záleží také na velikosti stehen a na troubě. Já jsem kuře se zeleninou pekla v horkovzdušné.
Přidejte odpověď