Batáty, známé také pod názvem sladké brambory, pocházejí z Jižní Ameriky. Jsou velmi zdravé. Obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, železo a rovněž pro nás tak důležitou vlákninu.
Díky těmto vynikajícím vlastnostem si je velmi často při nejrůznějších dietách připravovala k obědu moje dcera. Krájela si je na kousky, potírala olivovým olejem s bylinkami a pekla v troubě. Většinou si je servírovala se smaženým lososem.
Já jsem nedietně lososa nahradila vepřovým řízkem z kotlety.
Základní suroviny pro 4 osoby:
- 2 batáty o váze asi 1 kg
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl
- 1 chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- rozmarýn
- šalvěj
Jedna batáta vážila asi 500 g, takže 2 batáty postačily na 4 porce.
Batáty jsem plnila čtyřmi plátky Leerdammeru a čtyřmi plátky Hermelínu. Sýry si můžete zvolit podle vlastní chuti.
Marinádu je lepší si udělat den dopředu, aby se koření v oleji dobře rozleželo. Do oleje vmícháme papriku, kmín, sůl, prolisovaný česnek, pomletou chilli papričku a šalvěj. Rozmarýn jsem měla čerstvý, tak jsem ho trochu pokrájela.
Batáty dobře omyjeme, osušíme a natřeme marinádou.
Zabalíme je do alobalu, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.
Po 35 minutách je vyndáme z trouby, rozbalíme a vyřízneme z každé batáty 2 klínky, do kterým vložíme sýry.
Znovu je zabalíme do alobalu a dopékáme dalších asi 25 minut. Sýr se musí v batátách rozpustit a musí být zároveň měkké.
Zatímco se nám peče v troubě příloha, uděláme si řízky. Naklepeme si čtyři plátky kotlet, osolíme je a opepříme.
Neobalovala jsem je v klasickém trojobalu, strouhanku jsem nahradila rozmačkanými kukuřičnými lupínky. Takže nejprve je obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a nakonec v kukuřičných lupíncích.
Obalené kotlety smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách do zlatova.
Přidejte odpověď