Pečené batáty plněné sýry

Batáta na talíři
Batáta na talíři

Batáty, známé také pod názvem sladké brambory, pocházejí z Jižní Ameriky. Jsou velmi zdravé. Obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, železo a rovněž pro nás tak důležitou vlákninu.

Díky těmto vynikajícím vlastnostem si je velmi často při nejrůznějších dietách připravovala k obědu moje dcera. Krájela si je na kousky, potírala olivovým olejem s bylinkami a pekla v troubě. Většinou si je servírovala se smaženým lososem.

Já jsem nedietně lososa nahradila vepřovým řízkem z kotlety.

Základní suroviny pro 4 osoby:

  • 2 batáty o váze asi 1 kg
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl
  • 1 chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • rozmarýn
  • šalvěj
Základní suroviny

Jedna batáta vážila asi 500 g, takže 2 batáty postačily na 4 porce.

Batáty jsem plnila čtyřmi plátky Leerdammeru a čtyřmi plátky Hermelínu. Sýry si můžete zvolit podle vlastní chuti.

Marinádu je lepší si udělat den dopředu, aby se koření v oleji dobře rozleželo. Do oleje vmícháme papriku, kmín, sůl, prolisovaný česnek, pomletou chilli papričku a šalvěj. Rozmarýn jsem měla čerstvý, tak jsem ho trochu pokrájela.

Marináda

Batáty dobře omyjeme, osušíme a natřeme marinádou.

Batáty natřené marinádou

Zabalíme je do alobalu, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.

Batáty připravené do trouby

Po 35 minutách je vyndáme z trouby, rozbalíme a vyřízneme z každé batáty 2 klínky, do kterým vložíme sýry.

Batáty naplněné sýrem

Znovu je zabalíme do alobalu a dopékáme dalších asi 25 minut. Sýr se musí v batátách rozpustit a musí být zároveň měkké.

Zatímco se nám peče v troubě příloha, uděláme si řízky. Naklepeme si čtyři plátky kotlet, osolíme je a opepříme.

Naklepané kotlety

Neobalovala jsem je v klasickém trojobalu, strouhanku jsem nahradila rozmačkanými kukuřičnými lupínky. Takže nejprve je obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a nakonec v kukuřičných lupíncích.

Obalené kotlety smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách do zlatova.

Smažení řízků
Upečené batáty
Batáta plněná sýry s vepřovým řízkem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*