Nádivky mám opravdu ráda. Dělám nejrůznější. Některé peču v drůbeži, ale nepohrdnu ani nádivkou pečenou v pekáči. I suroviny používám nejrůznější. Na Velikonoce peču velikonoční s kopřivami nebo s natí jarní cibulky, v sezóně cuketovou nebo houbovou, někdy přidám šunku, jindy slaninu. Základem každé nádivky jsou rohlíky, mléko a vejce. Přísady pak mohou být nejrůznější. Já tentokrát přidala uzenou slaninu a vůbec jsem nelitovala. Krásně nádivku navoněla.
Suroviny na nádivku:
- 2 rohlíky z předešlého dne
- 2 vejce
- 50 g uzené slaniny
- 130 – 150 ml mléka
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- petrželka
Ostatní suroviny:
- kuře ( já pekla o váze 1,5 kg)
- 40 g másla
- 1 cibule
- kmín
- 3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření
- 1 lžíce kupované tmavé jíšky
Kuře omyjeme, dočistíme, vysušíme a pustíme se do nádivky.
Žloutky oddělíme od bílků a z bílků v robotu ušleháme sníh.
Zatímco se šlehá sníh, nakrájíme rohlíky na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového oříšku, slaninu nakrájenou na malé kostičky, sušenou nebo čerstvou petrželku a vše promícháme. Petrželka dodá nádivce pěknou barvu. Lepší je čerstvá, ale tu jsem zrovna neměla.
Žloutky rozmícháme ve 100 ml mléka a nalijeme na rohlíky. Rohlíky musí být nasáklé mlékem, ale nesmí v něm plavat. Proto je lepší žloutky rozkvedlat v menším množství mléka, aby se dostaly celé do nádivky. I sníh rohlíky trochu navlhčí. Nicméně jsem ještě přilila 30 ml mléka.
Nakonec přidáme sníh. Ten opatrně zapracujeme do nádivky.
Kuře jsem pekla na másle a cibuli. Máslo rozpustíme, přidáme na větší kusy nakrájenou cibuli, bobkové listy a kuličky nového koření. Z toho po upečení připravíme sauce k příloze kuřete.
Kuře vytřeme uvnitř solí a napěchujeme do něj nádivku. Otvor uzavřeme jehlou a nebo špejlí, aby nám nádivka nevytekla. Ze zbylé nádivky uděláme kouli a pečeme s kuřetem.
Kuře osolíme, posypeme kmínem a položíme na cibuli.
Kuře jsem pekla na horní a dolní ohřev 1 hodinu na 180 °C. Nejprve jsem ho pekla pod víkem. Po hodině jsem víko sundala, kuře polila výpekem a pekla další hodinu. Během této hodiny jsem ho ještě několikrát přelila. Bez víka se začne vypékat zlatavá kůžička.
Výpek jsem přecedila a zahustila 1 lžící kupované tmavé jíšky.
Podáváme například s bramborem, knedlíkem se zelím nebo bramborovou kaší.
Přidejte odpověď