Pečené kuře s nádivkou

Půlka kuřete
Půlka kuřete
Upečené kuře s nádivkou

Nádivky mám opravdu ráda. Dělám nejrůznější. Některé peču v drůbeži, ale nepohrdnu ani nádivkou pečenou v pekáči. I suroviny používám nejrůznější. Na Velikonoce peču velikonoční s kopřivami nebo s natí jarní cibulky, v sezóně cuketovou nebo houbovou, někdy přidám šunku, jindy slaninu. Základem každé nádivky jsou rohlíky, mléko a vejce. Přísady pak mohou být nejrůznější. Já tentokrát přidala uzenou slaninu a vůbec jsem nelitovala. Krásně nádivku navoněla.

Suroviny na nádivku:

  • 2 rohlíky z předešlého dne
  • 2 vejce
  • 50 g uzené slaniny
  • 130 – 150 ml mléka
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • petrželka

Ostatní suroviny:

  • kuře ( já pekla o váze 1,5 kg)
  • 40 g másla
  • 1 cibule
  • kmín
  • 3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření
  • 1 lžíce kupované tmavé jíšky
Základní suroviny

Kuře omyjeme, dočistíme, vysušíme a pustíme se do nádivky.

Žloutky oddělíme od bílků a z bílků v robotu ušleháme sníh.

Zatímco se šlehá sníh, nakrájíme rohlíky na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového oříšku, slaninu nakrájenou na malé kostičky, sušenou nebo čerstvou petrželku a vše promícháme. Petrželka dodá nádivce pěknou barvu. Lepší je čerstvá, ale tu jsem zrovna neměla.

Žloutky rozmícháme ve 100 ml mléka a nalijeme na rohlíky. Rohlíky musí být nasáklé mlékem, ale nesmí v něm plavat. Proto je lepší žloutky rozkvedlat v menším množství mléka, aby se dostaly celé do nádivky. I sníh rohlíky trochu navlhčí. Nicméně jsem ještě přilila 30 ml mléka.

Nakonec přidáme sníh. Ten opatrně zapracujeme do nádivky.

Přidání sněhu k rohlíkům
Hotová nádivka připravená k naplnění kuřete

Kuře jsem pekla na másle a cibuli. Máslo rozpustíme, přidáme na větší kusy nakrájenou cibuli, bobkové listy a kuličky nového koření. Z toho po upečení připravíme sauce k příloze kuřete.

Základ na pečení kuřete

Kuře vytřeme uvnitř solí a napěchujeme do něj nádivku. Otvor uzavřeme jehlou a nebo špejlí, aby nám nádivka nevytekla. Ze zbylé nádivky uděláme kouli a pečeme s kuřetem.

Kuře osolíme, posypeme kmínem a položíme na cibuli.

Kuře připravené k pečení

Kuře jsem pekla na horní a dolní ohřev 1 hodinu na 180 °C. Nejprve jsem ho pekla pod víkem. Po hodině jsem víko sundala, kuře polila výpekem a pekla další hodinu. Během této hodiny jsem ho ještě několikrát přelila. Bez víka se začne vypékat zlatavá kůžička.

Půlka kuřete s nádivkou

Výpek jsem přecedila a zahustila 1 lžící kupované tmavé jíšky.

Podáváme například s bramborem, knedlíkem se zelím nebo bramborovou kaší.

Kuřecí stehno s nádivkou, bramborovou kaší a červenou řepou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*