Pečený lilek

Pečený lilek s bramborovou kaší
Pečený lilek s bramborovou kaší

V rámci povánoční odlehčovací kůry jsem si k obědu upekla lilek. Recept je velmi jednoduchý, zvládne ho každý.

Lilek je zelenina, která je sama od sebe bez chuti. Každý si ho tedy může ochutit podle svého. Aby lilek koření dobře absorboval, je nutno použít olejovou marinádu.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 1 lilek
  • olej na marinádu-asi 5 lžic
  • provensálské bylinky
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička
  • sušený rozmarýn
  • sůl
  • sýr na posypání, já spotřebovala 70 g

Navíc jsem podle plánu přidala navrch sladkou mletou papriku.

Lilek je nutno nechat vypotit. Nakrájela jsem ho na kolečka tlustá asi 1,5 cm a posolila.

Vypocený lilek

Než se lilek vypotí, pustíme se do přípravy marinády, kterou vypocený lilek potřeme. Já jsem zvolila provensálské bylinky, drcený rozmarýn, mletou chilli papričku a prolisovaný česnek. Už jsem nesolila, sýr je slaný. Bylinky nasypeme do oleje a jednoduše promícháme. Je možno si marinádu připravit i den dopředu. Bylinky se v oleji proleží.

Vypocený lilek otřeme ubrouskem nebo kuchyňskou utěrkou, abychom ho zbavili hořké šťávy. Pak ho natřeme marinádou.

Lilek natřený marinádou

Nakonec ho posypeme nastrouhaným sýrem. Já ještě na sýr nasypala trochu sladké mleté papriky.

Lilek připravený k pečení

Pečeme v horkovzdušné troubě 20 minut při 170 °C. Hodně záleží také na sýru, který použijete. Já jsem použila tvrdý, ten se rozpouští déle.

Pečený lilek jsem si dala s bramborovou kaší jako bezmasý oběd. Když v létě grilujeme, tak si ho podáváme jako přílohu k masu.

Pečený lilek s bramborovou kaší

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*