Perník s citrónovou polevou

perník
Perník

Lehčí už to nemůže být. Toto je na přípravu nejjednodušší dezert, který znám. A vždycky se podaří. Žádné pracné vyšlehávání těsta, žádný sníh,… Stačí smíchat všechny suroviny, nalít na plech, upéci a je hotovo. Když si ho budete chtít ještě více usnadnit, můžete vynechat i polevu. Stačí ho na povrchu posypat moučkovým cukrem. I když je to na druhou stranu škoda. Citrónová poleva dodá perníku na pikantnosti.

A ani není tak drahý. Žádná vejce, ani máslo,… A upeče se ho z této dávky poměrně hodně.

Základní suroviny:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku krupicového cukru
  • perníkové koření
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 3-4 lžičky kakaa
  • 0,5 l kefíru
Základní suroviny

Citrónová poleva:

  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2-3 lžíce vařící vody

Náplň:

  • marmeláda (já použila domácí rybízovo – ostružinovou)

Hrneček má objem 350 ml. Plnila jsem ho asi 1,5 – 2 cm pod okraj. Perníkové koření se dá koupit již namíchané. Já jsem ho zrovna neměla doma, tak jsem použila mletou skořici a pár v hmoždíři rozdrcených hřebíčků.

Nejprve smícháme sypké suroviny. Mouku, sodu, kakao, perníkové koření a cukr. Je třeba vše dobře promíchat, po nalití kefíru a oleje to jde již hůře.

Pak sypké suroviny zalijeme kefírem, přidáme olej a opět vše dobře promícháme. Když by těsto bylo moc husté, můžete přilít trochu mléka. Mně to vyšlo bez přilití mléka. Každá mouka jinak saje, tak se to může stát.

No a jak jsem slibovala, po promíchání všech surovin máme hotovo a můžeme těsto nalévat na plech.

Hotové těsto
Perník na plechu o rozměrech 380 x 290 mm

Pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.

Upečený perník

Prochladlý perník rozkrojíme a spodní část namažeme marmeládou.

Rozkrojený perník
Spodní část perníku natřená marmeládou

Přiklopíme vrchní část perníku a můžeme se pustit do polevy.

Poleva je také jednoduchá. Do odváženého moučkového cukru přidáme citrónovou šťávu a zalijeme horkou vodou. Rychle vymícháme vše do hladka. Když by se Vám zdála poleva málo pikantní, můžete přidat špetku kyseliny citrónové. Je hodně výrazná, tak s ní opatrně. Opravdu stačí špetka.

Hotová poleva

Polevu hned naléváme na perník a rovnoměrně roztíráme. Je třeba pracovat rychle, aby nám poleva nezatuhla. Toto množství by mělo přesně vystačit na tenkou vrstvu této plochy.

Perník politý citrónovou polevou

Politý perník dáme do lednice vychladit. Pak už se můžeme pustit do konzumace.

Perníkové řezy s citrónovou polevou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*