Pizza je super. Je to jídlo, na které se dá naskládat skoro cokoliv. Dokonce i nejrůznější zbytky, které se najdou v lednici.
Já se tentokrát rozhodla pro zdravější verzi pizzy, bez uzenin. Uzeninu jsem nahradila zdravým pstruhem. Výrobní proces je sice zdlouhavější, ale chutná výborně. Rybu je třeba nejdříve usmažit.
Zakoupila jsem filet ze pstruha, osolila ho a posypala čerstvě umletými bylinkami (hrst sušeného rozmarýnu, libečku a oregana). Rozpálila jsem na pánvi olej, nasypala na něj šalvěj a okořeněné filety na něm z obou stran osmažila.
Půlku pstruha jsem si dala s bramborem k obědu a druhou polovinu jsem si schovala na pizzu.
V posledních letech používám na pečení výhradně sušené droždí. Nevím, jestli mě chtěl Krušnohorec otestovat, jestli si i dnes poradím s čerstvým, ale zakoupil ho. Tak to bylo nadělení, ale zároveň výzva. Myslela jsem, že nebudu vědět, kolik ho použít. K mému údivu bylo na obalu napsáno, že kostka je na 1 kg mouky. Tak hurá. Dá se to vypočítat. Jak se dělá kvásek vím, tak jdeme na to.
Suroviny na těsto:
- 300 g hrubé mouky
- sůl
- sušené bylinky – rozmarýn, libeček, oregano
- 150 – 200 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového leje
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička cukru
- 13 g droždí
- hladká mouka na podsypání při válení a pomoučení při kynutí
Nejdříve jsem si udělala kvásek. Do hrnečku jsem si dala lžičku cukru, rozdrobila droždí a zalila 3 lžícemi vlažného mléka. Hrneček jsem zakryla papírovým ubrouskem a nechala droždí vzejít.
Mouku jsem prosila, trochu osolila a zamíchala do ní namleté bylinky. Pak jsem přidala droždí a postupně za stálého hnětení přidávala vodu. Nalila jsem jí tam 150 ml. Těsto jsem nejprve hnětla v robotu hákem, pak jsem ho dodělala na válu.
Těsto pomoučíme trochou hladké mouky, mísu přikryjeme těrkou a necháme ho asi půl hodiny kynout.
Zatím co těsto kyne, připravíme si suroviny na obložení pizzy. Já se rozhodla pro tyto:
- rajčatový protlak
- 2 lžíce ajvaru
- 250 g oloupané a nahrubo nastrouhané cukety
- cibule
- 150 g pstruha duhového
- 1 mozzarella
- 3 stroužky česneku
- beraní roh
- 1-2 rajčata
- 1/2 žluté papriky
- naložené žampiony
- strouhaný ementál na posypání
Vykynuté těsto jsem vyválela na placku o průměru 30 cm. Tu jsem přenesla na plech na pizzu. Okraje jsem potřela vodou, zbylé těsto jsem natřela rajčatovým protlakem, do kterého jsem přimíchala na zjemnění ajvar a pak posypala prolisovaným česnekem.
Na protlak jsem nasypala nastrouhanou cuketu a pak začala zdobit nakrájenou mozzarellou, rybou natrhanou na kousky, rajčaty, cibulí, žampióny, paprikou a nakrájeným beraním rohem. Připravenou pizzu jsem posypala namletými bylinkami.
Na vršek přijde nastrouhaný ementál.
Při plnění nám těsto znovu trochu vykyne a pizza je připravená do trouby. Pečeme na 200 °C asi dvacet minut.
Přidejte odpověď