Když dělám něco z bramborového těsta, tak si vždycky udělám v kuchyni pěkný nepořádek. Nevím, jak to dělám, ale mouku mám všude. Tento recept však za ten nepořádek stojí.
Placičky můžete naplnit čímkoliv. Špenátem, uzeným masem, ale třeba i houbami. Já se nejprve rozhodla pro špenát s uzeným masem. Na zahradě pěstuji ředkvičky, tak jsem špenát nahradila čerstvou natí z ředkviček. Jenže v lednici jsem měla krémové žampiony, které bylo zapotřebí také zpracovat. Tak jsem zkusila i tuto náplň.
Když už jsem se chystala udělat si nepořádek v kuchyni, tak jsem netroškařila. Placiček jsem udělala hned 20.
Suroviny na těsto:
- 1 000 g brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- hladká mouka na podsypání těsta
- sádlo na smažení
Náplň z natí ředkviček a uzeného masa:
Pokud budete placičky plnit jenom touto náplní, použijte uvedené množství. Jestliže se rozhodnete i pro jinou náplň, gramáž můžete snížit.
- 100 g natě z ředkviček/ baby špenát
- 300 g uzeného masa
- 3 stroužky česneku
Houbová náplň:
- 1 cibule
- sádlo
- 200 g hub
- drcený kmín
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce a uzené maso.
Těsto jsem vždy dělala z brambor uvařených v den, kdy jsem ho i vypracovávala. Sestra mi říkala, že si brambory vaří den dopředu, že pak jsou z nich lepší knedlíky. Nevěnovala jsem tomu pozornost a tentokrát se mi to přirozeně stalo. Uvařila jsem si brambory a neměla jsem čas placičky vyrobit. Dala jsem je do lednice a těsto jsem dělala až další den. A opravdu. Těsto se lépe zpracovávalo. Tak pokud to jenom trochu půjde, budu je už vařit den dopředu.
Příprava náplní:
- z natí ředkviček
Natě z ředkviček omyjeme a nakrájíme na proužky. Pak je přelijeme 1,5 l vroucí vody. Do spařených listů vmícháme prolisovaný česnek a necháme je okapat. Pak je nakrájíme na menší kousky.
- houbová
Houby očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle. Pak na ni nasypeme houby. Osolíme, přidáme rozdrcený kmín, přiklopíme poklicí a dusíme asi 15 – 20 minut. Houby by měly být měkké. Nakonec opepříme a přidáme prolisovaný česnek.
Příprava těsta:
Na vál nasypeme mouku, vmícháme sůl a navrch najemno nastrouháme brambory a přidáme vajíčko.
Ze surovin vypracujeme na válu těsto.
Vál posypeme hladkou mouku a vyválíme placku o tloušťce asi 0,5 cm. Vykrajujeme z ní kolečka o průměru 7 cm.
Vykrojené kolečko jsem si dala na dlaň, doprostřed jsem vložila náplň, přiklopila druhým kolečkem a okraje přitlačila k sobě. Nejprve jsem placičky plnila opatrně, obávala jsem se, že mi okraje nebudou držet a že mi náplň bude vypadávat. Když jsem zjistila, že se s těstem pracuje výborně, že se netrhá, okraje drží při sobě, náplně jsem přidala. Na spojení placiček stačí kousek.
Placičky jsem tedy nakonec plnila listy z ředkviček s uzeným masem, houbami a houbami s uzeným masem. Největší úspěch měly houby s uzeným masem.
Hotové placičky smažíme po obou stranách na rozpáleném sádle.
Placičky se dají jíst teplé i studené. Když si budete chtít pochutnat, dejte si je s dipem se zakysané smetany, česneku a soli.
Náplně jsem si připravila moc. Zbylo mi uzené maso, které skončilo v zelňačce a houby, ke kterým jsme přidali vejce a byla smaženice. Dovedu si je představit i v polévce.
Přidejte odpověď