
Je tady zase sezóna cuket, na kterou se každoročně těším, ale za nějakou dobu se už nemůžu na cuketu ani podívat. Každým rokem si říkám, že jich sice vysadím víc, ale nechám si jenom tak dvě nejzdatnější sazenice. Něco nevyleze ze země, něco požerou slimáci, tak ať mám jistotu a nemusím je sázet znovu. Nevím, jak to s tou matematikou mám, ale když vysadím 4 druhy, tak si těžko můžu myslet, že si nechám jenom dvě cukety. Tak už ze dvou cuket jsou nejméně čtyři. Přiznám se, že jich mám daleko víc. Neměla jsem to srdce ty krásné rostliny vytrhat a teď mám ze záhonu cuketoviště.
Zasadila jsem tmavě zelenou, světle zelenou, žlutou a kulatou zelenou. Tmavě zelené cukety se neobjevily. Místo nich mám namíchanou žlutozelenou. Jestli se mi do zelených či žlutých semen dostala nějaká vyšlechtěná a nebo se mi podařilo je namíchat tím, jak jsou blízko u sebe, netuším.

Kulatou cuketu jsem také trochu zdegenerovala. Zasadila jsem ji do vyvýšeného záhonu mezi dvě dýně, které ji obklíčily z obou stran a utiskovaly. Cuketa se ale nedala. Přesto, že listy cuket rostou ze středu, tato cuketa vyhodila šlauch stejně jako dýně a vykráčela ze záhonu. Už jsem si myslela, že jsem místo dvou dýní a jedné cukety vysázela 3 dýně, když jsem na jednom výhonu na zemi objevila kulatou cuketu. Asi ze mě bude Mičurinec.

V poslední době nemám moc času, tak jsem vypěstované cukety převážně rozdala. Plněné cuketové řízečky jsem si ovšem nenechala ujít. Při obalování se sice udělá trochu nepořádku v kuchyni, ale stojí to za to.
Základní suroviny na 14 řízečků:
- asi 500 g cukety (ta moje měla průměr 7 cm)
- tvrdý salám, šunka
- tvrdý plátkový sýr, Camembert
- grilovací koření
- olej na smažení
Suroviny na obalování:
- hladká mouka
- 2 vejce
- strouhanka

Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 1,5 cm tlusté. V polovině ji nařízneme, aby se dala plnit. Zvenku jsem ji nařízla asi do poloviny a špičkou nože jsem otvor zevnitř ještě zvětšila, aby se salám a sýr dostaly co nejdále. Nesmíme ji nakrojit moc, aby horní a dolní část cukety držela pohromadě a náplň z ní nevypadávala.

Já řízečky plnila uherským a Costa Brava salámem. Lze použít i šunku a nebo jakýkoliv jiný salám. Tvrdý mi přijde pro cuketu, která je sama od sebe bez chuti, lepší. Sýr jsem použila plátkový s pepřem a Camembert. Těžko říci, jaká náplň byla ve finále nejlepší. Vždy jsem vkládala salám a sýr. V této kombinaci surovin jsem měla čtyři druhy řízečků.
Před obalováním jsem řízečky posypala grilovacím kořením. Bylo slané, tak jsem už nesolila.
Pak přišla na řadu ta nejhorší práce. Obalit řízečky v hladké mouce, rozkvedlaných vejcích a strouhance.
Na pánvi rozehřejeme olej a řízečky smažíme po obou stranách do zlatova.

Pěkně mi to vyšlo, usmažila jsem řízečky nadvakrát. Dvě vejce také přesně vystačila. Někdy mi zbývají, jindy se nedostávají, ale tady to klaplo.

Dají se servírovat k obědu s brambory, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
My si je dali jen tak pro chuť bez ničeho. Ani druhý den studené nebyly špatné.
Přidejte odpověď