Plněné rohlíčky

Moc mi chutná uzený losos. Mám ho nejraději na vece namazané máslem. Jenže veku neměli. Tak co teď? Losos byl zakoupený a obíhat další obchody a shánět veku se mi nechtělo. Napadlo mě si udělat vlastní bílé pečivo. Nejprve jsem uvažovala o bagetkách, ale pak jsem se rozhodla pro rohlíčky.

Základní suroviny

Suroviny na 8 ks rohlíčků:

  • 250 g hladké chlebové mouky
  • 1/2 sáčku sušeného droždí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 150 ml nízkotučné smetany/plnotučné mléko
  • 40 g sádla
  • 50 g Eidamu
  • trochu hladké mouky na posypání válu a těsta
  • 1 vejce na potření rohlíčků

Těsto jsem zpracovávala v robotu hákem.

Mouku prosejeme do mísy. Přidáme droždí, kypřící prášek do pečiva, sůl, cukr a vše dobře promícháme. Pak přidáme změklé sádlo, vlažnou smetanu a začneme hákem vypracovávat těsto. Já zvolila stupeň 4 a hnětla ho 7 minut. Smetany bývají různě husté. Bude-li těsto tuhé, přidejte vlažnou vodu. Když už je těsto téměř hotové, zamíchejte do něj nahrubo nastrouhaný sýr.

Těsto jsem vyklopila na pomoučený vál a ještě chvíli ho hnětla ručně. Vypracovala jsem pěknou kuličku, kterou jsem vložila do mísy, zasypala moukou, přikryla utěrkou a nechala na teplém místě asi 3/4 hodiny kynout.

Vypracované těsto
Vykynuté těsto

Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál a vyválíme z něj placku o průměru 300 mm. Tu rozkrájíme na osminky.

Vyválené a rozkrájené těsto

Rozkrájené těsto rolujeme z vnější strany a tvoříme rohlíčky.

Rolování rohlíčků

Hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a potíráme rozkvedlaným vejcem.

Rohlíčky potřené vejcem

Pečeme asi 7 minut v předehřáté troubě na 180 °C, pak snížíme teplotu na 165 °C a pečeme ještě asi 13 minut.

Upečené rohlíčky

Prochladlé rohlíčky podélně rozřízneme, namažeme máslem a plníme uzeným lososem, plátkem vejce, kyselé okurky a cibule.

Naplněné rohlíčky

Rohlíčky se dají plnit i jinými surovinami. Kdo nemá rád ryby, může lososa nahradit třeba šunkou. Jsou opravdu výborné.

Hodí se ke svačince ale i k večeři. Myslím, že když je nabídnete návštěvě, že bude nadšená.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*