Moc mi chutná uzený losos. Mám ho nejraději na vece namazané máslem. Jenže veku neměli. Tak co teď? Losos byl zakoupený a obíhat další obchody a shánět veku se mi nechtělo. Napadlo mě si udělat vlastní bílé pečivo. Nejprve jsem uvažovala o bagetkách, ale pak jsem se rozhodla pro rohlíčky.
Suroviny na 8 ks rohlíčků:
- 250 g hladké chlebové mouky
- 1/2 sáčku sušeného droždí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 150 ml nízkotučné smetany/plnotučné mléko
- 40 g sádla
- 50 g Eidamu
- trochu hladké mouky na posypání válu a těsta
- 1 vejce na potření rohlíčků
Těsto jsem zpracovávala v robotu hákem.
Mouku prosejeme do mísy. Přidáme droždí, kypřící prášek do pečiva, sůl, cukr a vše dobře promícháme. Pak přidáme změklé sádlo, vlažnou smetanu a začneme hákem vypracovávat těsto. Já zvolila stupeň 4 a hnětla ho 7 minut. Smetany bývají různě husté. Bude-li těsto tuhé, přidejte vlažnou vodu. Když už je těsto téměř hotové, zamíchejte do něj nahrubo nastrouhaný sýr.
Těsto jsem vyklopila na pomoučený vál a ještě chvíli ho hnětla ručně. Vypracovala jsem pěknou kuličku, kterou jsem vložila do mísy, zasypala moukou, přikryla utěrkou a nechala na teplém místě asi 3/4 hodiny kynout.
Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál a vyválíme z něj placku o průměru 300 mm. Tu rozkrájíme na osminky.
Rozkrájené těsto rolujeme z vnější strany a tvoříme rohlíčky.
Hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a potíráme rozkvedlaným vejcem.
Pečeme asi 7 minut v předehřáté troubě na 180 °C, pak snížíme teplotu na 165 °C a pečeme ještě asi 13 minut.
Prochladlé rohlíčky podélně rozřízneme, namažeme máslem a plníme uzeným lososem, plátkem vejce, kyselé okurky a cibule.
Rohlíčky se dají plnit i jinými surovinami. Kdo nemá rád ryby, může lososa nahradit třeba šunkou. Jsou opravdu výborné.
Hodí se ke svačince ale i k večeři. Myslím, že když je nabídnete návštěvě, že bude nadšená.
Přidejte odpověď