Někdy mívám v obchodě mánii v nakupování zdravých potravin. Jak procházím kolem regálů s těmito potravinami, nemůžu si pomoci a nakoupím jich spoustu. V hlavě se mi honí všechny ty salátky a dobroty, které z nich udělám. Doma mě to většinou přejde a lituji, že jsem si raději nekoupila bůček.
Takhle jsem si nakoupila i naklíčené luštěniny. Přidala jsem si do košíku Trikoloru naklíčené čočky, vojtěšky a fazolí mungo. V obchodě jsem si představovala nejrůznější zdravá jídla, která budou tyto luštěniny zdobit. Doma jsem jimi ozdobila jednu housku a zbytek klíčků osychal v lednici.
Na salát ani na zdobené housky jsem už nevypadala. Vyhodit je se mi také nechtělo. Napadla mě spásná myšlenka udělat z nich polévku. Z luštěnin se běžně dělá, nemůže být špatná. A skutečně jsem byla překvapená. Byla vynikající. Zmizela za chvíli. Příště, až půjdu v obchodě kolem klíčků, nebudu myslet na saláty, ale na polévku. Určitě si je koupím a udělám si ji znovu.
Suroviny:
- Trikolora klíčků fazolí mungo, čočky a vojtěšky (180 g)
- 1 velký brambor
- 60 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 kostky zeleninového bujónu
- 1 menší cibule (já použila 1/2 velké)
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- kmín
Nejdříve si oloupeme cibuli a brambor a nakrájíme je. Cibuli nadrobno, brambor na malé kostičky.
Rozpustíme máslo a osmahneme na něm dozlatova cibulku. Pak přidáme nakrájený brambor, klíčky, kmín a chvíli restujeme. Po chvíli zaprášíme moukou a ještě chvíli za stálého míchání restujeme.
Směs zalijeme 1 litrem vařící vody a vše rozmícháme. Přidáme 2 kostky zeleninového bujónu a vaříme 10 – 15 minut. Brambory by měly být měkké.
Brambory jsem měla měkké, klíčky trochu křupavé. Takto to bylo perfektní. Klíčky se jí syrové, tak jsem si s vařením úplně do měkka nedělala starosti. Oproti ostatním luštěninovým polévkám je to fofr.
Solit se nemusí, bujón je již slaný. Dochutila jsem propasírovaným česnekem a sušenou majoránkou.
Polévka je rychlá a výborná. Vřele doporučuji.
Přidejte odpověď