Polévka z naklíčených luštěnin

Polévka z naklíčených luštěnin
Polévka z naklíčených luštěnin

Někdy mívám v obchodě mánii v nakupování zdravých potravin. Jak procházím kolem regálů s těmito potravinami, nemůžu si pomoci a nakoupím jich spoustu. V hlavě se mi honí všechny ty salátky a dobroty, které z nich udělám. Doma mě to většinou přejde a lituji, že jsem si raději nekoupila bůček.

Takhle jsem si nakoupila i naklíčené luštěniny. Přidala jsem si do košíku Trikoloru naklíčené čočky, vojtěšky a fazolí mungo. V obchodě jsem si představovala nejrůznější zdravá jídla, která budou tyto luštěniny zdobit. Doma jsem jimi ozdobila jednu housku a zbytek klíčků osychal v lednici.

Houska s avokádovou pomazánkou, mořskými řasami a klíčky

Na salát ani na zdobené housky jsem už nevypadala. Vyhodit je se mi také nechtělo. Napadla mě spásná myšlenka udělat z nich polévku. Z luštěnin se běžně dělá, nemůže být špatná. A skutečně jsem byla překvapená. Byla vynikající. Zmizela za chvíli. Příště, až půjdu v obchodě kolem klíčků, nebudu myslet na saláty, ale na polévku. Určitě si je koupím a udělám si ji znovu.

Suroviny:

  • Trikolora klíčků fazolí mungo, čočky a vojtěšky (180 g)
  • 1 velký brambor
  • 60 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • 1 menší cibule (já použila 1/2 velké)
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • kmín
Základní suroviny

Nejdříve si oloupeme cibuli a brambor a nakrájíme je. Cibuli nadrobno, brambor na malé kostičky.

Rozpustíme máslo a osmahneme na něm dozlatova cibulku. Pak přidáme nakrájený brambor, klíčky, kmín a chvíli restujeme. Po chvíli zaprášíme moukou a ještě chvíli za stálého míchání restujeme.

Restování klíčků, brambor a mouky

Směs zalijeme 1 litrem vařící vody a vše rozmícháme. Přidáme 2 kostky zeleninového bujónu a vaříme 10 – 15 minut. Brambory by měly být měkké.

Uvařená polévka

Brambory jsem měla měkké, klíčky trochu křupavé. Takto to bylo perfektní. Klíčky se jí syrové, tak jsem si s vařením úplně do měkka nedělala starosti. Oproti ostatním luštěninovým polévkám je to fofr.

Solit se nemusí, bujón je již slaný. Dochutila jsem propasírovaným česnekem a sušenou majoránkou.

Polévka z naklíčených luštěnin

Polévka je rychlá a výborná. Vřele doporučuji.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*