Myslím si, že s potravinami by se nemělo plýtvat. Proto se snažím je nejen nevyhazovat, ale zároveň i vše zužitkovat.
Zakoupila jsem pěkný kousek krkovice s kostí. Maso s kostí je sice levnější, ale kost také něco váží. Tak proč ji nevyužít?
Maso jsem upekla i s kostí. Pekla jsem ho přes noc na 90 °C.
Maso jsem oddělila od kostí a použila ho jako hlavní chod. Z kostí a výpeku jsem uvařila polévku.
Suroviny:
- vepřová pečená žebra + výpek
- mražená nebo čerstvá zelenina
- 1 vejce
- nudle do polévky
- 1 lžíce polévkového koření Kucharek
- 1 cibule
- 1,5 l vody
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
Žebra jsem zalila 1,5 l vařící vody, přidala koření, cibuli a vařila na mírném ohni asi 30 minut.
Pak přidáme zeleninu a vaříme asi dalších 15 minut. Já tentokrát zužitkovala již dříve na másle restovanou přílohovou zeleninu, která nám zbyla z předešlého oběda.
Vyvařené kosti vyndáme, obereme maso a vrátíme ho do polévky. Mezi žebry bývá ještě dost masa.
Do polévky nakonec přidáme rozkvedlané vejce a ještě chvíli povaříme.
Nudle vařím zvlášť. Nezakalí tak polévku. Pokud vařím více polévky, třeba i na druhý den, uchovávám je také zvlášť, aby z ní nevysály vývar.
Nudle jsem tentokrát měla domácí od sestry. Každý si jich dá na talíř podle toho, kolik jich má v polévce rád. Pak už se jenom zalijí polévkou a můžeme se pustit do jídla.
Dobrý den, konečně čtu recepty bez exotických přísad. Jste oba velice vtipní a je to nanejvýše čtivé. Přeji pevné zdraví a doufám, že nožka je už v pořádku. Jana
Dostala jsem se ke čtverečku a musela si otevřít překladač. Uložila jsem si Vás do oblíbených – stačí???