Polévka z pečených vepřových žeber

Polévka z pečených kostí
Polévka z pečených kostí

Myslím si, že s potravinami by se nemělo plýtvat. Proto se snažím je nejen nevyhazovat, ale zároveň i vše zužitkovat.

Zakoupila jsem pěkný kousek krkovice s kostí. Maso s kostí je sice levnější, ale kost také něco váží. Tak proč ji nevyužít?

Maso jsem upekla i s kostí. Pekla jsem ho přes noc na 90 °C.

Upečená krkovička s kostí

Maso jsem oddělila od kostí a použila ho jako hlavní chod. Z kostí a výpeku jsem uvařila polévku.

Pečená vepřová žebra

Suroviny:

  • vepřová pečená žebra + výpek
  • mražená nebo čerstvá zelenina
  • 1 vejce
  • nudle do polévky
  • 1 lžíce polévkového koření Kucharek
  • 1 cibule
  • 1,5 l vody
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření

Žebra jsem zalila 1,5 l vařící vody, přidala koření, cibuli a vařila na mírném ohni asi 30 minut.

Vaření pečených žeber

Pak přidáme zeleninu a vaříme asi dalších 15 minut. Já tentokrát zužitkovala již dříve na másle restovanou přílohovou zeleninu, která nám zbyla z předešlého oběda.

Restovaná zelenina

Vyvařené kosti vyndáme, obereme maso a vrátíme ho do polévky. Mezi žebry bývá ještě dost masa.

Uvařená polévka

Do polévky nakonec přidáme rozkvedlané vejce a ještě chvíli povaříme.

Nudle vařím zvlášť. Nezakalí tak polévku. Pokud vařím více polévky, třeba i na druhý den, uchovávám je také zvlášť, aby z ní nevysály vývar.

Servírování polévky

Nudle jsem tentokrát měla domácí od sestry. Každý si jich dá na talíř podle toho, kolik jich má v polévce rád. Pak už se jenom zalijí polévkou a můžeme se pustit do jídla.

Polévka z pečených vepřových kostí

1 komentář

  1. Dobrý den, konečně čtu recepty bez exotických přísad. Jste oba velice vtipní a je to nanejvýše čtivé. Přeji pevné zdraví a doufám, že nožka je už v pořádku. Jana
    Dostala jsem se ke čtverečku a musela si otevřít překladač. Uložila jsem si Vás do oblíbených – stačí???

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*