Pomalu pečené maso je vždy zárukou úspěchu. Příprava sice trvá déle, ale výsledek stojí za to. Maso je měkoučké, šťavnaté a není potřeba se o něj skoro vůbec starat. Někdy ho peču večer u televize, jindy ho o víkendu dám ráno do trouby a jdu si klidně ještě lehnout.
Nádivku by se mi nechtělo brzy ráno připravovat, tak jsem akci zahájila navečer.
Základní suroviny na nádivku:
- 2 rohlíky
- 130 – 150 ml mléka
- 2 vejce
- 150 – 200 g krémových žampiónů
- drcený kmín na žampióny
- 3 lžíce oleje na osmažení žampiónů
- 1 chilli paprička
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek/květ
- pažitka/petrželová nať
Kuře:
- 1 kuře ( moje bylo o váze 1,8 kg)
- 5 plátků másla na kuřete
- sůl
- kmín
Nejprve si očistíme, nakrájíme a osmažíme žampióny.
Žampióny osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín. Dobře houby dochutí. Pánev můžeme přiklopit poklicí, houby jsou pak šťavnatější. Za občasného míchání je dusíme asi 10 minut.
Zatímco se houby dusí, nakrájíme si rohlíky na kostičky.
Houby necháme prochladnout.
Housky osolíme, přidáme namletou chilli papričku, trochu muškátového květu nebo nastrouhaného muškátového oříšku, pokrájenou pažitku a zamícháme.
Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky rozkvedláme v mléce a přidáme k rohlíkové směsi. Přidáme do ní i prochladlé houby. Všechny suroviny dobře promícháme.
Teď už chybí jenom sníh. Ten vymícháme z bílků ve šlehači.
Vyšlehaný sníh přidáme do rohlíkové směsi, vše opatrně promícháme a máme hotovo.
Kuře omyjeme, osušíme a nacpeme do něj nádivku. Je dobré ji pořádně upěchovat, aby v ní nebyly bubliny a byla celistvá. Otvor jsem zašila 2 kuchyňskými jehlami. Když je nemáte, můžete použít párátka a nebo ho zašít režnou nití.
Trocha nádivky se mi nevešla do kuřete, udělala jsem z ní 2 karbanátky a přidala vedle kuřete.
Máslo můžete rozpustit a kuře jím polít a nebo to nechat jako já na troubě.
Kuře jsem pekla odkryté 20 minut při teplotě 180 °C, pak jsem ho přiklopila a snížila teplotu na 110 °C. Další 3 hodiny a 40 minut jsem si kuřete nevšímala. Po té době bylo kuře měkoučké, ale kůžička nebyla křupavá.
Teplotu trouby jsem zvýšila na 185 °C a pekla dalších 30 minut. V této době jsem 3 x přelila kuře výpekem.
Kuřátko můžete podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší a nebo jako já se šťouchanými brambory s natí z ředkviček. Ty si pěstuji sama, tak mám jistotu, že nejsou chemicky ošetřeny.
Základní suroviny na šťouchané ředkvičkové brambory:
- 1 kg brambor
- 150 – 200 g natí z ředkviček
- 1 cibule
- 3 lžíce výpeku z kuřete/50 g slaniny
- sůl
- kmín
- pepř
- 3 stroužky česneku
Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, přidáme sůl, kmín a vaříme ve vodě obvyklým způsobem.
Z natí z ředkviček odstraníme stonky a zanecháme jenom listy. Ty pokrájíme, důkladně omyjeme a necháme okapat.
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na malé kostičky a osmažíme ji buď jako já na výpeku a nebo na rozškvařené slanině.
K osmažené cibuli přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, zamícháme a necháme tak minutu orestovat. Ne déle, aby česnek nezhořknul. Pak přidáme listy ředkviček.
Jak vidíte, listy viditelně zmenšily objem.
Orestované listy z ředkviček zašťoucháme s posledním prolisovaným stroužkem česneku do uvařených brambor. Dělám to na ohni. Směs brambor a natě z ředkviček musí být vařící. Pak ji chvíli necháme pod poklicí proležet.
Přidejte odpověď