Pomalu pečené maso

V receptu „Polévka co dům dal“ se zmiňuji o výpeku z pomalu pečeného masa. Tak teď Vám popíšu, jak peču takové maso já.

Suroviny:

  1. 1-1,5 kg flákoty vepřového masa (krkovička, plecko)
  2. Palice česneku (čím větší stroužky, tím lépe)
  3. Oblíbené koření, se kterým maso obvykle pečete
    Já dávám: větvičku rozmarýnu/jindy šalvěj, vždy hrubozrnnou sůl, kmín, chilli papričku
  4. 3 lžíce sádla/trochu oleje na smažení

Na pečení volím buď krkovičku a nebo plecko. Kýta z vepře je pro mě moc suchá. Ale když narazím na kýtu ze selete, tak to neodolám. Ale záleží na Vás „dieťákách“, pro co se rozhodnete.

Maso omyji, osuším a prošpikuji celými oloupanými stroužky česneku. V řezu to nejen dobře vypadá, ale i dobře chutná. Koření přidávám podle nálady. Většinou dávám větvičku rozmarýnu buď dovnitř masa a nebo těsně před pečením nahoru. Šalvěj někdy umelu spolu s chilli papričkami a maso touto směsí posypu, jindy přidávám celé lístky k masu.

Pomalu pečená selečí kýta s kůží

Na pánvi rozpálím sádlo a opeču na něm maso ze všech stran. Opečené maso přendám do pečící mísy. Poleji výpekem, posypu hrubozrnnou solí a celým kmínem, přikryji víkem a dám do předehřáté trouby na 185 °C na dobu 15-20 minut. Po této době stáhnu troubu na 110 °C a peču asi 5 hodin. Používám skleněnou pečící mísu, abych občas mohla na maso mrknout. I bez podlití pustí šťávu, která se dá použít k přípravě dalších jídel. Dobře okořeněný výpek je lepší, než kostka bujonu. Dobu pečení nelze úplně přesně určit. Záleží na velikosti a druhu masa. Během pečení je možno maso opatrně otestovat.

Selečí kýta bez kůže v řezu

Pomalu pečené maso je skvělé. Je šťavnaté a měkoučké. Vivat tomu, kdo pomalé pečení objevil.

Selečí kýta s bramborovou kaší

Tak a teď už se do toho můžeme pustit.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*