Pomazánka z kořenové zeleniny

Pomazánka
Pomazánka

Jednou jsem jedla v letadle bagetku s pomazánkou, která mi opravdu chutnala. Byla jsem z ní přímo nadšená. Je bez masa, mohou ji jíst i vegetariáni. Masožravci si na plátky veky mohou přidat třeba šunku, čtvrtku nebo plátek vajíčka, papriku nebo měsíček rajčete, popřípadě čerstvou okurku a mají z toho chutný chlebíček. Začala jsem ji doma zkoušet a zkoušet. Nakonec jsem recept vyladila do této podoby:

Suroviny:

  1. 200 g oloupané mrkve
  2. 150 g oloupané petržele
  3. 70 g oloupaného celeru
  4. 1 střední cibule
  5. 3-4 nakládané okurky
  6. majolka
  7. sůl, pepř

Celou a nebo na půlku nakrájenou kořenovou zeleninu zalijeme vařící vodou a vaříme do změknutí. Je lepší ji zalít vodou z rychlovarné konvice a nebo ji hodit až do vařící vody, aby se zelenina moc nevymáchala a neztratila barvu a chuť. Nevaříme přece polévku. S vařením to moc nepřežeňte, zelenina se bude strouhat. Proto je tedy lepší zeleninu vařit buď celou a nebo nakrájenou na co největší kusy.

Uvařenou zeleninu necháme vystydnout a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle. Stejně přistrouháme i okurky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a vše opatrně smícháme. Nakonec přidáme majolku.

Celer je zelenina, která má výraznou chuť. Proto ho tam dávám o dost méně než ostatních surovin. Dost lidí celer nejí vůbec. Pak se dá vynechat, i když si myslím, že je to škoda. Celer je zdravý a dodává pomazánce výraznější chuť. Naopak milovníci celeru ho mohou použít více.

Zeleninový vývar nevylévejte, lze ho přidat do nejrůznějších polévek. Myslím, že jím žádnou polévku nepokazíme.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*