Jednou jsem jedla v letadle bagetku s pomazánkou, která mi opravdu chutnala. Byla jsem z ní přímo nadšená. Je bez masa, mohou ji jíst i vegetariáni. Masožravci si na plátky veky mohou přidat třeba šunku, čtvrtku nebo plátek vajíčka, papriku nebo měsíček rajčete, popřípadě čerstvou okurku a mají z toho chutný chlebíček. Začala jsem ji doma zkoušet a zkoušet. Nakonec jsem recept vyladila do této podoby:
Suroviny:
- 200 g oloupané mrkve
- 150 g oloupané petržele
- 70 g oloupaného celeru
- 1 střední cibule
- 3-4 nakládané okurky
- majolka
- sůl, pepř
Celou a nebo na půlku nakrájenou kořenovou zeleninu zalijeme vařící vodou a vaříme do změknutí. Je lepší ji zalít vodou z rychlovarné konvice a nebo ji hodit až do vařící vody, aby se zelenina moc nevymáchala a neztratila barvu a chuť. Nevaříme přece polévku. S vařením to moc nepřežeňte, zelenina se bude strouhat. Proto je tedy lepší zeleninu vařit buď celou a nebo nakrájenou na co největší kusy.
Uvařenou zeleninu necháme vystydnout a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle. Stejně přistrouháme i okurky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř a vše opatrně smícháme. Nakonec přidáme majolku.
Celer je zelenina, která má výraznou chuť. Proto ho tam dávám o dost méně než ostatních surovin. Dost lidí celer nejí vůbec. Pak se dá vynechat, i když si myslím, že je to škoda. Celer je zdravý a dodává pomazánce výraznější chuť. Naopak milovníci celeru ho mohou použít více.
Zeleninový vývar nevylévejte, lze ho přidat do nejrůznějších polévek. Myslím, že jím žádnou polévku nepokazíme.
Přidejte odpověď