Raclette

Raclette
Raclette

Ve Švýcarsku jsem si koupila sýr raclette a koření na výrobu stejnojmenného švýcarského národního jídla. Věděla jsem, že se má sýr zahřát a v tekutém stavu jíst s vařenými bramborami ve slupce.

Když jsem v cizině, dávám přednost tamější domácí kuchyni. V Zermattu jsem si tedy chtěla dát něco Švýcarského. V nabídce neměli rösti, o kterých jsem původně uvažovala, tak jsem si objednala raclette. Alespoň uvidím, jak se takový sýr servíruje.

Raclette servírovaný v Zermattu

Původně jsem si myslela, že se sýrem brambory přelévají. Alespoň by se skryl načernalý brambor, který mi naservírovali.

Nadešel čas, zkusit raclette doma.

Základní suroviny

Balení sýru váží 400 g a je v něm 2 x 5 plátků. Pak už je zapotřebí jenom koření, které se na sýr nasype a vařené brambory ve slupce.

Směs koření obsahuje: mletou červenou papriku, černý pepř, bílý pepř, muškátový oříšek, muškátový květ, kmín a sušený česnek. Nejvíce (29%) je ve směsce papriky.

Nejprve jsem chtěla sýr tavit na pánvi. Jenže proč nevyužít raclette, který mi leží léta ve skříni. Dříve jsme si v něm zapékali se sýrem nejrůznější suroviny.

Tavení sýrů

V setu raclette je šest lopatiček, které se dávají pod topnou spirálu (gril), jejíž teplo suroviny zapéká. Zkoušela jsem sýr tavit na grilovací desce i v lopatičkách. Jasně vyhrály lopatičky. Na kamenné desce se sice také sýr roztekl, ale hůře se seškrabával. Z lopatiček, které mají teflonovou úpravu, se krásně vylil.

Můj raclette

Pravý raclette by se měl asi podávat s kyselou okurkou a nakládanými cibulkami, já měla chuť na salátek. Tak snad to neubralo na autentičnosti jídla.

Na jednu porci jsem použila 2 plátky sýra. Švýcarský sýr je aromatický, při tavení se tedy nezapře, ale vynikající. Je sytý, měla jsem co dělat porci sníst.

Když už jsme měli vytažený raclette, udělali jsme i pár „našich“ lopatiček. Se sýrem můžete zapéci nejrůznější suroviny. My jsem tentokráte použili tyto:

Suroviny na lopatičky
  • sýr raclette
  • křepelčí vajíčka
  • kyselé okurky
  • šunku
  • tvrdý salám
  • nakládané žampióny
  • rajčata
Varianty raclette před zapečením

Zapékáme tak dlouho, dokud se sýr neroztaví. U vajíček musí zbělet bílky.

Hotové lopatičky

Obsah lopatiček stáhneme na talíř a můžeme se dát do konzumace.

Zapečený sýr se salámem, žampiónem, okurkou a rajčetem

Na raclette nemusíte dělat jenom oběd, večeři,… ale dá se u něj posedět i s přáteli. Nakrájí se suroviny na talíře a každý si na lopatičku naskládá to, na co má zrovna chuť. Zakousnout v dobré společnosti a při dobré náladě něco malého, není vůbec špatné. Tak to zkuste také a třeba i s kvalitním českým sýrem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*