Ve Švýcarsku jsem si koupila sýr raclette a koření na výrobu stejnojmenného švýcarského národního jídla. Věděla jsem, že se má sýr zahřát a v tekutém stavu jíst s vařenými bramborami ve slupce.
Když jsem v cizině, dávám přednost tamější domácí kuchyni. V Zermattu jsem si tedy chtěla dát něco Švýcarského. V nabídce neměli rösti, o kterých jsem původně uvažovala, tak jsem si objednala raclette. Alespoň uvidím, jak se takový sýr servíruje.
Původně jsem si myslela, že se sýrem brambory přelévají. Alespoň by se skryl načernalý brambor, který mi naservírovali.
Nadešel čas, zkusit raclette doma.
Balení sýru váží 400 g a je v něm 2 x 5 plátků. Pak už je zapotřebí jenom koření, které se na sýr nasype a vařené brambory ve slupce.
Směs koření obsahuje: mletou červenou papriku, černý pepř, bílý pepř, muškátový oříšek, muškátový květ, kmín a sušený česnek. Nejvíce (29%) je ve směsce papriky.
Nejprve jsem chtěla sýr tavit na pánvi. Jenže proč nevyužít raclette, který mi leží léta ve skříni. Dříve jsme si v něm zapékali se sýrem nejrůznější suroviny.
V setu raclette je šest lopatiček, které se dávají pod topnou spirálu (gril), jejíž teplo suroviny zapéká. Zkoušela jsem sýr tavit na grilovací desce i v lopatičkách. Jasně vyhrály lopatičky. Na kamenné desce se sice také sýr roztekl, ale hůře se seškrabával. Z lopatiček, které mají teflonovou úpravu, se krásně vylil.
Pravý raclette by se měl asi podávat s kyselou okurkou a nakládanými cibulkami, já měla chuť na salátek. Tak snad to neubralo na autentičnosti jídla.
Na jednu porci jsem použila 2 plátky sýra. Švýcarský sýr je aromatický, při tavení se tedy nezapře, ale vynikající. Je sytý, měla jsem co dělat porci sníst.
Když už jsme měli vytažený raclette, udělali jsme i pár „našich“ lopatiček. Se sýrem můžete zapéci nejrůznější suroviny. My jsem tentokráte použili tyto:
- sýr raclette
- křepelčí vajíčka
- kyselé okurky
- šunku
- tvrdý salám
- nakládané žampióny
- rajčata
Zapékáme tak dlouho, dokud se sýr neroztaví. U vajíček musí zbělet bílky.
Obsah lopatiček stáhneme na talíř a můžeme se dát do konzumace.
Na raclette nemusíte dělat jenom oběd, večeři,… ale dá se u něj posedět i s přáteli. Nakrájí se suroviny na talíře a každý si na lopatičku naskládá to, na co má zrovna chuť. Zakousnout v dobré společnosti a při dobré náladě něco malého, není vůbec špatné. Tak to zkuste také a třeba i s kvalitním českým sýrem.
Přidejte odpověď