Rautové houstičky

Houstičky na talíři
Houstičky na talíři

S těmito houstičkami se stanete královnou každé oslavy. Všichni se Vás budou ptát, kde se takové houstičky kupují. Když řeknete, že jste je pekla sama, že jsou domácí, o to větší zájem s nimi vzbudíte. Připadá mi, že slovo domácí je v současné době snad magické. Všechno, co je domácí, je hitem. Automaticky se předpokládá, že to musí být zároveň výborné.

Rautové houstičky

Dříve jsem je dělávala na každou domácí oslavu. Občas i do práce. Oslav nějak ubývá, a tak jsem na milé houstičky pozapomněla. Až se mě nedávno kolegyně z práce ptala, jestli je ještě dělávám a kdy je donesu. Letos jsem měla kulatiny, tak jsem si řekla, že bych měla upéci něco domácího, aby v práci viděli, co jsem se za ty dlouhé roky života naučila. Došlo tedy i na houstičky.

Vyhledala jsem recept a dala se do pečení.

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička pískového cukru
  • 250 ml vlahého mléka
  • 11 lžic oleje
  • 1 vejce na potření
  • sůl

Já přidávám ještě:

  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 lžičku mletého sušeného rozmarýnu
  • 1 lžičku sušeného tymiánu

Koření dodá houstičkám výbornou chuť.

Nejprve prosejeme do mísy mouku, přidáme všechny sypké ingredience a dobře promícháme. Někdo vypracovává těsto ručně, já hákem v robotu.

K sypkým surovinám přilijeme olej a za stálého míchání přiléváme mléko. Vypracujeme vláčné těsto. Nesmí se lepit na stěny mísy. Hotové těsto přikryjeme fólií nebo utěrkou a dáme asi na 3/4 hodiny vykynout na teplé místo.

Těsto před kynutím
Vykynuté těsto

Dříve jsem vykynuté těsto vyválela na tloušťku asi 1,5 cm a houstičky vykrajovala kroužkem o průměru 5 cm.

Vykrajované houstičky

Je to možná jednodušší než druhý postup, ale houstičky nejsou tak pěkné. Kromě toho, ze zbylého těsta se už tvoří špatně. Bylo by zapotřebí zbylé těsto znovu nechat vykynout, zase vyválet a vykrajovat.

Houstičky rukama ze strany trochu zmáčkneme do elipsy a necháme ještě vykynout. Uprostřed příborovým nožem uděláme rýhu. Vykynuté houstičky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct asi na 20 minut na 170 °C.

Vykrajované houstičky

Na obrázku je vidět, že okraje houstiček nejsou pěkně zaoblené a houstičky ze zbylého těsta, které jsem již nenechávala znovu kynout, nejsou již tak hladké.

Lepší je z těsta vyválet šišku, nakrájet ji na stejné plátky a tvarovat houstičky ručně.

Šiška na tvorbu houstiček
Tvorba houstiček
Tvorba houstičky

Okraje houstiček překládáme nahoru směrem do středu, abychom docílili kulatých okrajů. Zaoblenou houstičku obrátíme přehyby dolů, dlaní přimáčkneme k podložce, aby se i spodní část zarovnala.

Houstičky potřené vejcem
Upečené houstičky

Z 500 g mouky jsem ručně vytvarovala 26 kusů houstiček. Když zbyde těsto na necelou houstičku, udělejte váleček a zapleťte ho do pletýnky.

Houstičky necháme vychladnout, pak je rozkrojíme a plníme.

Naplněné houstičky

Každá houstička může být originál. Já je plnila nejrůznějšími pomazánkami, sýry, salámy, šunkou, okurkami, ředkvičkami, rajčaty, uzeným lososem,…. Udělala jsem i pár zdravých verzí s pomazánkou z červené řepy a různých sýrů.

Když je každá houstička naplněná něčím jiným, hosté jsou zvědaví, co je v dalších a houstičky ze stolu rychle zmizí.

2 komentáře

  1. Připadá mi, že slovo domácí je v současné době snad magické. Všechno, co je domácí, je hitem.

    :))) Skvělý ! Co věta, to perla. Moc mě obě dvě pobavily.
    Jste velice šikovní, oba dva. A recept je samozřejmě originální. Palec nahoru.
    Eva

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*