
S těmito houstičkami se stanete královnou každé oslavy. Všichni se Vás budou ptát, kde se takové houstičky kupují. Když řeknete, že jste je pekla sama, že jsou domácí, o to větší zájem s nimi vzbudíte. Připadá mi, že slovo domácí je v současné době snad magické. Všechno, co je domácí, je hitem. Automaticky se předpokládá, že to musí být zároveň výborné.

Dříve jsem je dělávala na každou domácí oslavu. Občas i do práce. Oslav nějak ubývá, a tak jsem na milé houstičky pozapomněla. Až se mě nedávno kolegyně z práce ptala, jestli je ještě dělávám a kdy je donesu. Letos jsem měla kulatiny, tak jsem si řekla, že bych měla upéci něco domácího, aby v práci viděli, co jsem se za ty dlouhé roky života naučila. Došlo tedy i na houstičky.
Vyhledala jsem recept a dala se do pečení.
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička pískového cukru
- 250 ml vlahého mléka
- 11 lžic oleje
- 1 vejce na potření
- sůl
Já přidávám ještě:
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku mletého sušeného rozmarýnu
- 1 lžičku sušeného tymiánu
Koření dodá houstičkám výbornou chuť.
Nejprve prosejeme do mísy mouku, přidáme všechny sypké ingredience a dobře promícháme. Někdo vypracovává těsto ručně, já hákem v robotu.
K sypkým surovinám přilijeme olej a za stálého míchání přiléváme mléko. Vypracujeme vláčné těsto. Nesmí se lepit na stěny mísy. Hotové těsto přikryjeme fólií nebo utěrkou a dáme asi na 3/4 hodiny vykynout na teplé místo.


Dříve jsem vykynuté těsto vyválela na tloušťku asi 1,5 cm a houstičky vykrajovala kroužkem o průměru 5 cm.

Je to možná jednodušší než druhý postup, ale houstičky nejsou tak pěkné. Kromě toho, ze zbylého těsta se už tvoří špatně. Bylo by zapotřebí zbylé těsto znovu nechat vykynout, zase vyválet a vykrajovat.
Houstičky rukama ze strany trochu zmáčkneme do elipsy a necháme ještě vykynout. Uprostřed příborovým nožem uděláme rýhu. Vykynuté houstičky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct asi na 20 minut na 170 °C.

Na obrázku je vidět, že okraje houstiček nejsou pěkně zaoblené a houstičky ze zbylého těsta, které jsem již nenechávala znovu kynout, nejsou již tak hladké.
Lepší je z těsta vyválet šišku, nakrájet ji na stejné plátky a tvarovat houstičky ručně.



Okraje houstiček překládáme nahoru směrem do středu, abychom docílili kulatých okrajů. Zaoblenou houstičku obrátíme přehyby dolů, dlaní přimáčkneme k podložce, aby se i spodní část zarovnala.


Z 500 g mouky jsem ručně vytvarovala 26 kusů houstiček. Když zbyde těsto na necelou houstičku, udělejte váleček a zapleťte ho do pletýnky.
Houstičky necháme vychladnout, pak je rozkrojíme a plníme.

Každá houstička může být originál. Já je plnila nejrůznějšími pomazánkami, sýry, salámy, šunkou, okurkami, ředkvičkami, rajčaty, uzeným lososem,…. Udělala jsem i pár zdravých verzí s pomazánkou z červené řepy a různých sýrů.
Když je každá houstička naplněná něčím jiným, hosté jsou zvědaví, co je v dalších a houstičky ze stolu rychle zmizí.
Připadá mi, že slovo domácí je v současné době snad magické. Všechno, co je domácí, je hitem.
:))) Skvělý ! Co věta, to perla. Moc mě obě dvě pobavily.
Jste velice šikovní, oba dva. A recept je samozřejmě originální. Palec nahoru.
Eva
Jsme rádi, že jsme Vás pobavili. Děkujeme za komentář.