Rautové houstičky

Houstičky na talíři
Houstičky na talíři

S těmito houstičkami se stanete královnou každé oslavy. Všichni se Vás budou ptát, kde se takové houstičky kupují. Když řeknete, že jste je pekla sama, že jsou domácí, o to větší zájem s nimi vzbudíte. Připadá mi, že slovo domácí je v současné době snad magické. Všechno, co je domácí, je hitem. Automaticky se předpokládá, že to musí být zároveň výborné.

Rautové houstičky

Dříve jsem je dělávala na každou domácí oslavu. Občas i do práce. Oslav nějak ubývá, a tak jsem na milé houstičky pozapomněla. Až se mě nedávno kolegyně z práce ptala, jestli je ještě dělávám a kdy je donesu. Letos jsem měla kulatiny, tak jsem si řekla, že bych měla upéci něco domácího, aby v práci viděli, co jsem se za ty dlouhé roky života naučila. Došlo tedy i na houstičky.

Vyhledala jsem recept a dala se do pečení.

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička pískového cukru
  • 250 ml vlahého mléka
  • 11 lžic oleje
  • 1 vejce na potření
  • sůl

Já přidávám ještě:

  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 lžičku mletého sušeného rozmarýnu
  • 1 lžičku sušeného tymiánu

Koření dodá houstičkám výbornou chuť.

Nejprve prosejeme do mísy mouku, přidáme všechny sypké ingredience a dobře promícháme. Někdo vypracovává těsto ručně, já hákem v robotu.

K sypkým surovinám přilijeme olej a za stálého míchání přiléváme mléko. Vypracujeme vláčné těsto. Nesmí se lepit na stěny mísy. Hotové těsto přikryjeme fólií nebo utěrkou a dáme asi na 3/4 hodiny vykynout na teplé místo.

Těsto před kynutím
Vykynuté těsto

Z vykynutého těsta vyválíme šišku, nakrájíme ji na stejné plátky a tvarujeme houstičky.

Šiška na tvorbu houstiček
Tvorba houstiček

Okraje plátků těsta překládáme nahoru směrem do středu, abychom docílili pěkného zaobleného tvaru. Takto vytvarovanou houstičku obrátíme přehyby dolů, dlaní přimáčkneme k podložce, aby se i spodní část zarovnala.

Tvorba houstičky – přeložené okraje nahoru-spodní část houstičky

Vytvarované houstičky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potíráme rozkvedlaným vejcem a příborovým nožem uděláme uprostřed rýhu. Necháme je pak ještě asi tak 10 minut kynout.

Houstičky potřené vejcem

Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut.

Upečené houstičky

Z 500 g mouky se udělá něco přes 20 kusů houstiček. Záleží na tom, jak velké si je uděláte. Když Vám zbyde těsto na necelou houstičku, udělejte váleček a zapleťte ho do pletýnky.

Houstičky necháme vychladnout, pak je rozkrojíme a plníme.

Naplněné houstičky

Každá houstička může být originál. Já je plnila nejrůznějšími pomazánkami, sýry, salámy, šunkou, okurkami, ředkvičkami, rajčaty, uzeným lososem,…. Udělala jsem i pár zdravých verzí s pomazánkou z červené řepy a různých sýrů.

Když je každá houstička naplněná něčím jiným, hosté jsou zvědaví, co je v dalších a houstičky ze stolu rychle zmizí.

2 komentáře

  1. Připadá mi, že slovo domácí je v současné době snad magické. Všechno, co je domácí, je hitem.

    :))) Skvělý ! Co věta, to perla. Moc mě obě dvě pobavily.
    Jste velice šikovní, oba dva. A recept je samozřejmě originální. Palec nahoru.
    Eva

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*