Listové těsto si nevyrábím sama, ale kupuji ho. Proč ztrácet čas s něčím, co se dá v dobré kvalitě a za rozumnou cenu koupit. Výrobky z něj jsou potom rychlovka. Dají se z něj připravit jak slané, tak sladké produkty.
Já jsem se tentokrát pustila do sladkých řezů. Jsou vynikající a lehké. I když jich sníte více, nepřesladíte se.
Je zapotřebí jedno balení listového těsta a trocha mléka na potření.
Náplň:
- jedna smetana ke šlehání (nejlépe 33% tuku), případně ztužovač šlehačky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 125 g mascarpone
- rumové a nebo vanilkové aróma
- moučkový cukr na posypání
Kromě základní náplně můžete řezy obohatit kompotovanými mandarinkami, malinami,… případně pod náplň máznout trochu marmelády. Chuť řezů to zvedne.
Těsto roztočíme, vyhladíme a nakrájíme na 15 dílů. Já jsem použila rádélko, ale i bez ozdobných okrajů boudou řezy chutnat výborně.
Nakrájené díly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Mně se nevešly na jeden plech, pekla jsem je v troubě ve dvou úrovních. Potřeme je mlékem a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C asi 13 minut.
Řezy necháme vystydnout a mezitím se pustíme do výroby krému.
Nejprve je zapotřebí ušlehat smetanu. Vždycky jsem si myslela, že vyšlehat smetanu je prkotina, ale už se mi několikrát stalo, že jsem z ní utloukla máslo.
Smetanu je zapotřebí před šleháním dobře vychladit a klidně vložte i mísu na pár minut do lednice. Vychlazená smetana a mísa zaručují půlku úspěchu. I ztužovač šlehačky není k zahození.
Smetanu šleháme nejdříve pomalu, pak přidáme otáčky a když začne houstnout, můžeme zase na otáčkách ubrat. Pak přidáme moučkový cukr, mascarpone a došleháme.
Vychladlé kousky půlíme a plníme náplní. Řezy jsou křehké, je třeba s nimi pracovat opatrně. Na rozkrojení jsem použila nůž s pilkou a šlo to výborně.
Na krém můžeme posadit kompotované ovoce, případně pod krém máznout marmeládu.
Jak vidíte, jeden kousek už chybí. Zbylé také dlouho nevydržely.
Přidejte odpověď