Řezy z listového těsta

Křehké řezy
Křehké řezy

Listové těsto si nevyrábím sama, ale kupuji ho. Proč ztrácet čas s něčím, co se dá v dobré kvalitě a za rozumnou cenu koupit. Výrobky z něj jsou potom rychlovka. Dají se z něj připravit jak slané, tak sladké produkty.

Já jsem se tentokrát pustila do sladkých řezů. Jsou vynikající a lehké. I když jich sníte více, nepřesladíte se.

Je zapotřebí jedno balení listového těsta a trocha mléka na potření.

Náplň:

  • jedna smetana ke šlehání (nejlépe 33% tuku), případně ztužovač šlehačky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 125 g mascarpone
  • rumové a nebo vanilkové aróma
  • moučkový cukr na posypání

Kromě základní náplně můžete řezy obohatit kompotovanými mandarinkami, malinami,… případně pod náplň máznout trochu marmelády. Chuť řezů to zvedne.

Základní suroviny na náplň

Těsto roztočíme, vyhladíme a nakrájíme na 15 dílů. Já jsem použila rádélko, ale i bez ozdobných okrajů boudou řezy chutnat výborně.

Nakrájené těsto

Nakrájené díly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Mně se nevešly na jeden plech, pekla jsem je v troubě ve dvou úrovních. Potřeme je mlékem a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C asi 13 minut.

Upečené řezy

Řezy necháme vystydnout a mezitím se pustíme do výroby krému.

Nejprve je zapotřebí ušlehat smetanu. Vždycky jsem si myslela, že vyšlehat smetanu je prkotina, ale už se mi několikrát stalo, že jsem z ní utloukla máslo.

Smetanu je zapotřebí před šleháním dobře vychladit a klidně vložte i mísu na pár minut do lednice. Vychlazená smetana a mísa zaručují půlku úspěchu. I ztužovač šlehačky není k zahození.

Smetanu šleháme nejdříve pomalu, pak přidáme otáčky a když začne houstnout, můžeme zase na otáčkách ubrat. Pak přidáme moučkový cukr, mascarpone a došleháme.

Šlehačka s mascarpone

Vychladlé kousky půlíme a plníme náplní. Řezy jsou křehké, je třeba s nimi pracovat opatrně. Na rozkrojení jsem použila nůž s pilkou a šlo to výborně.

Nůž s pilkou
Naplněné křehké řezy

Na krém můžeme posadit kompotované ovoce, případně pod krém máznout marmeládu.

Hotové řezy

Jak vidíte, jeden kousek už chybí. Zbylé také dlouho nevydržely.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*