Rizoto je vděčné jídlo. Je chutné, jeho příprava je jednoduchá, proto ho zvládne každý. Rizoto si můžeme udělat pokaždé jinak. Třeba z mletého, kuřecího a nebo i vepřového masa. K masu můžeme přidat houby, nejrůznější druhy zeleniny a tím dodáme rizotu pokaždé jinou chuť. Ten, kdo nejí maso, ho může vynechat a udělat si zeleninové nebo houbové rizoto.
U nás doma se dělalo mastné rizoto. Chutnalo to spíš jako rýže zamíchaná v omáčce s masem. Šťáva z masa se nenechala úplně vydusit, ale nasáknout do rýže.
Já dělám suché rizoto. Rýži vmíchávám do masa po vydušení šťávy. Dělám ho víc masité než znám z veřejného stravování.
Suroviny na 4-5 porcí:
- 500 g vepřové plece
- 1 cibule
- olej na osmažení cibule
- 100 g mraženého hrášku
- 2 sáčky rýže
- 1 plechovka žampiónů 230 g
- sůl
- 1 – 2 lžičky mleté papriky
- pepř/chilli paprička
- sýr parmezán na posypání
Vepřové rizoto nejraději vařím z plece. Maso je šťavnaté a chutné.
Nejprve si nakrájíme maso na kostičky asi 15mm x 15mm x 15mm. Můžete i na menší.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a necháme za občasného míchání osmažit do růžova. Pak přidáme mletou papriku.
Po malé chvilce přidáme kostičky masa, osolíme, důkladně promícháme a přiklopíme poklicí.
Zatím nepodléváme, maso pustí šťávu a chvíli se dusí ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, musíme podlít trochou vařící vody. Asi po 15 – 20 minutám přidáme zmražený hrášek a dusíme za občasného míchání a podlévání celkem asi 45-50 minut. Záleží na kvalitě masa a velikosti kostek.
Žampiony z konzervy přidávám téměř až nakonec. Není třeba je dusit. Pokud bychom měli žampiony čerstvé, musí se přidat dříve a podusit.
Rýži vařím dle návodu na balení zvlášť, to téměř do měkka. Přidám ji k masu, promíchám a nechám dojít společně s masem.
Dochutíme solí, popřípadě pepřem. Milovníci pálivých jídel mohou nakonec přidat i chilli papričku.
Hotové rizoto sypeme parmezánem.
Přidejte odpověď