Rustikální mazanec

Rustikální mazanec
Rustikální mazanec

Podle tradice jsem se chystala na Bílou sobotu péct mazanec. Obvykle ho dělávám ze stejného těsta jako vánočku. Přidávám rozinky a někdy i bílý marcipán. Letos mě zaujal recept pana Maršálka, který nedělá klasický bochánek, ale plete mazanec ze šesti pramenů, které pak smotá do koule.

Nejdřív jsem si myslela, že zachovám svoje osvědčené těsto a že jenom zkusím nový tvar podle pana Maršálka. Ráda zkouším nové věci, tak jsem se pustila i do Maršálkova jogurtového těsta.

Suroviny na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1/2 kostky droždí (21 g)
  • 1 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 75 g povoleného másla
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 5 g soli
  • kůra z jednoho citrónu
  • 35 g namočených rozinek
  • 50 g šupinek bílé čokolády
  • vejce na potření copu
  • mandle na posypání

Badyán jsem si před přípravou těsta rozdrtila v hmoždíři na prášek a nastrouhala citronovou kůru na nejjemnějším struhadle.

Do robotu jsem nasypala mouku, cukr, badyán, citrónovou kůru, rozdrobila droždí, rozklepla vejce, přidala jogurt a mléko. Hnětacím hákem jsem se pustila do zpracování surovin. Těsto se mi zdálo suché, ale vydržela jsem a nepřilila mléko. Spravilo to máslo, které jsem po minutě hnětení spolu se solí přidala do těsta. Asi po 6 minutách jsem těsto vyklopila na vál a ručně jsem do něj zapracovala rozinky a šupinky čokolády. Nejlepší je udělat z těsta placku, posypat ji uprostřed rozinkami a čokoládou a strany placky přes náplň překlopit.

Zapracování rozinek a čokolády do těsta

Z těsta vypracujeme bochánek, který vložíme do mísy, kterou přikryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

Těsto před kynutím
Vykynuté těsto

Teď je zapotřebí rozdělit těsto na 6 kousků. Použila jsem k tomu váhu. Udělala jsem si 6 stejně těžkých kuliček.

Těsto rozdělené na šest kousků

Kouli jsem rozplácla a pak ji srolovala. Malý váleček jsem rozválela na délku 35 cm. Když se vám bude váleček smršťovat, nechte ho chvíli odpočinout. Pak to jde lépe.

Rolování placky do válečku

Mazanec pleteme obvyklým způsobem ze třech zdvojených pramenů.

Prameny na začátku spojíme
Pletení copu

Na konci opět všechny prameny spojíme.

Upletený cop

Cop otočíme vrchní stranou dolů a začneme ho rolovat. Rozinky, které se objeví na povrchu, vyndáme. Spálily by se.

Rolování copu
Srolovaný cop

Bochánek postříkáme vodou a ještě ho necháme asi hodinu kynout. Poté ho potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 – 45 minut.

Upečený mazanec
Mazanec v řezu

Mazanec je nadýchaný a vláčný. Vřele doporučuji.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*