Rybí salát, a to ať už v majonéze a nebo jogurtu mám velmi ráda. Občas si ho koupím a pak vždycky nadávám, protože ten z obchodu nemá nic moc společného s rybou. Ochucený ho mají sice dobře, ale připadá mi, že ho dělají z rybího odpadu. Je v něm dost kůží a snad i rybích ploutví.
Udělat dobrý rybí salát nemůže být přece žádná věda. Vydala jsem se do obchodu pro tresku. Původně jsem chtěla čerstvý filet, který občas v chladícím boxu s rybami vídám. K obědu tresku nekupuji, protože mi připadá dost suchá. V salátu si ji ovšem umím představit.
Smůla, čerstvou tresku neměli. Chuť na rybí salát mě zavedla k mrazáku s rybami. Objevila jsem tam 300 g filetů z aljašské tresky. Obal se pyšnil velkým nápise: BEZ KOSTÍ, BEZ CHEMIE, BEZ PŘIDANÉ VODY. Z obalu jsem se i dozvěděla, odkud ryba pochází a jak byla odlovena. Tak to by pro mě mohla být ta pravá ryba. Vůbec jsem nelitovala. Po rozmrazení z ní nevyteklo ani moc vody, nebyla blátivá a filety se dokonce nerozpadaly. A kdyby mě ta chuť na rybí salát přepadla o den později, tak jsem ji mohla koupit skoro o 30 % levněji, jak dneska hlásá leták.
Suroviny:
- 300 g filetu z tresky
- 100 g mrkve
- 50 g petržele
- 50 g celeru
- 1 růžička z květáku
- 1 cibule
- 140 ml octa
- asi 4 vrchovaté lžíce majonézy
- sůl, mletý pepř
- 3 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 1 lžička kuliček celého pepře
- citrónová šťáva na dochucení
Do hrnce nalijeme 1,5 l vody, přidáme ocet, sůl, 1 lžičku celého pepře, bobkový list, nové koření a přivedeme k varu.
Do vařící vody vhodíme filety a vaříme doměkka. Já maso vařila 15 minut. Po té ho vyjmeme a necháme vychladnout.
Do vody po uvařené tresce vhodíme očištěnou zeleninu a vaříme asi 5-7 minut, dokud zelenina nezměkne. Cibuli nevaříme, oloupeme, nakrájíme najemno a přidáváme téměř nakonec.
Zeleninu po uvaření necháme rovněž vychladit, pak nakrájíme na drobné kostičky.
Vychladlé filety rozdrobíme na jemné kousky, opepříme, přisolíme a promícháme.
Pak přidáme pokrájenou uvařenou zeleninu, cibuli a promícháme. Salát můžeme rovněž dochutit citrónovou šťávou.
Nakonec přidáme majonézu, zamícháme a máme hotovo. Salát vložíme do lednice a necháme uležet. Pokud to tedy vydržíte. U nás tam asi dlouho nepobude.
Poměr ryby a zeleniny si můžete přizpůsobit podle sebe. Záleží na tom, jak moc chcete salát nastavit zeleninou. Když se do salátu dá moc zeleniny, salát je sice dobrý, ale už pak není zas tak moc rybí.
Podáváme s pečivem.
Přidejte odpověď