Rybízu se i letos urodilo hodně. Udělala jsem koláče, něco zamrazila na zimu, něco sklidili špačci a přesto pořád dozrává další a další.
Tak co s ním? Rozhodla jsem se pro rybízovou marmeládu. Je jednoduchá, vždy se povede a nekazí se. Jen jednou se mi na ní při vaření udělala pěna, kterou jsem neposbírala a ve sklenicích jsem měla bublinky. Na chuti to neubralo, ale nevypadalo to dobře. Takovou marmeládu bych nikomu nedarovala.
Posbírala jsem asi 1,8 kg rybízu a vylisovala z něj 1,5 l šťávy.
Šnekový odšťavňovač je na rybíz nejlepší. Rybíz se do něj může házet i se stopkami a dokonale se vylisuje. Odpad je úplně suchý.
Suroviny:
- 1000 ml rybízové šťávy
- 850-900 g cukru krystal
Rybízovou šťávu je dobré vařit v hrnci s nepřilnavým povrchem. Šťávu přivedeme k varu a vaříme ji pomalu asi 20 minut, aby se voda odpařila a šťáva zhoustla. Když se vaří moc zprudka, tvoří se na ní pěna, kterou musíme posbírat.
Pak přidáme cukr, necháme ho ve šťávě rozpustit a dále za stálého míchání pomalu vaříme, dokud marmeláda nezíská správnou konzistenci. Tu poznáme kápnutím na studený talířek. Když po vychladnutí marmeláda neteče, vypínáme plotnu a plníme ji do čistých sklenic.
Já marmeládu vařila z 1500 ml šťávy.
Marmeládu nezavařujeme, stačí ji vařící naplnit do sklenic a otočit ji dnem vzhůru.
Po vychladnutí můžeme sklenice vrátit víčkem nahoru.
Přidejte odpověď