Rybízová marmeláda

Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda

Rybízu se i letos urodilo hodně. Udělala jsem koláče, něco zamrazila na zimu, něco sklidili špačci a přesto pořád dozrává další a další.

Tak co s ním? Rozhodla jsem se pro rybízovou marmeládu. Je jednoduchá, vždy se povede a nekazí se. Jen jednou se mi na ní při vaření udělala pěna, kterou jsem neposbírala a ve sklenicích jsem měla bublinky. Na chuti to neubralo, ale nevypadalo to dobře. Takovou marmeládu bych nikomu nedarovala.

Posbírala jsem asi 1,8 kg rybízu a vylisovala z něj 1,5 l šťávy.

Odšťavňování rybízu

Šnekový odšťavňovač je na rybíz nejlepší. Rybíz se do něj může házet i se stopkami a dokonale se vylisuje. Odpad je úplně suchý.

Odpad z rybízu

Suroviny:

  • 1000 ml rybízové šťávy
  • 850-900 g cukru krystal

Rybízovou šťávu je dobré vařit v hrnci s nepřilnavým povrchem. Šťávu přivedeme k varu a vaříme ji pomalu asi 20 minut, aby se voda odpařila a šťáva zhoustla. Když se vaří moc zprudka, tvoří se na ní pěna, kterou musíme posbírat.

Pak přidáme cukr, necháme ho ve šťávě rozpustit a dále za stálého míchání pomalu vaříme, dokud marmeláda nezíská správnou konzistenci. Tu poznáme kápnutím na studený talířek. Když po vychladnutí marmeláda neteče, vypínáme plotnu a plníme ji do čistých sklenic.

Testování marmelády

Já marmeládu vařila z 1500 ml šťávy.

Hotová marmeláda

Marmeládu nezavařujeme, stačí ji vařící naplnit do sklenic a otočit ji dnem vzhůru.

Sklenice naplněné rybízovou marmeládou.

Po vychladnutí můžeme sklenice vrátit víčkem nahoru.

Vychladlá marmeláda

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*