Sladká psaníčka

Sladká psaníčka
Sladká psaníčka
Psaníčka plněná jablečnými povidly

Psaníčka si můžete naplnit podle vlastního výběru. Každý si do nich může dát to, co má rád. Hodí se do nich povidla, tvaroh i mák. Já jsem je poprvé plnila jablečnými povidly od sestry. Má je výborné. U povidel mám vždycky trochu strach, aby mi při pečení nevytekla. Tato se ani nehnula. Zůstala pěkně schovaná v psaníčku.

Suroviny na těsto:

Suroviny na těsto
  • 1 Hera
  • 250 g tvarohu
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • mouka na pomoučení válu
  • vejce na potření psaníček
  • moučkový cukr na posypání psaníček

Těsto jsem dělala ručně na válu. Do mouky jsem zamíchala špetku soli, nastrouhala na ni Heru a navrch vyklopila tvaroh.

Suroviny na těsto

Pokud si vyndáte Heru včas z lednice a necháte ji povolit, nemusíte ji strouhat. Stačí ji trochu pokrájet a vpracovat do ostatních surovin.

Pak přišla na řadu ruční práce. Tu nemám moc ráda. Suroviny se lepí na ruce. Obávala jsem se, jestli se těsto při takovém množství tuku nebude lepit i na vál. Byla jsem překvapená. Ze surovin jsem vypracovala vláčné těsto, se kterým se dobře pracovalo.

Vypracované těsto

Ani jsem těsto nenechávala odpočinout v lednici a hned se pustila do válení placky.

Placka

Placku jsem vyválela asi na 3 mm a rozkrájela ji na čtverce o straně 8 cm. Zbylé těsto ze stran jsem vždy spojila a zase vyválela. To jsem opakovala, dokud z něj šel vykrojit čtverec na psaníčko. Zbytek jsem použila na kuličky do středu psaníčka.

Plnění psaníček povidly

Pak jsem spojila vždy dvě protistrany a uprostřed přitlačila, aby mi tam vzniknul důlek. Ten jsem vyplnila kuličkou z těsta.

Psaníčka jsem přemístila na plech vyložený pečícím papírem, pomazala rozkvedlaným vejcem a dala péct asi na 20 minut při teplotě 175 °C.

Z uvedeného množství jsem upekla 19 psaníček.

Další várku jsem plnila mákem.

Suroviny na makovou náplň

Suroviny na makovou náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 20 g másla
  • 125 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce marmelády
  • skořice

Na vaření makové náplně jsem použila hrnec se dvojitým dnem, aby se mi náplň nepřipalovala. Nalila jsem do hrnce mléko, nasypala mák, cukr, přidala máslo a vařila za občasného míchání asi 15 minut. Nakonec jsem vmíchala marmeládu. Náplň na plnění psaníček je zapotřebí nechat vychladit.

Když jsem pekla poprvé psaníčka, tak se mi zdálo těsto dost mastné. Tentokrát jsem přidala 50 g mouky. Z 300 g mouky jsem udělala 22 psaníček. Maková náplň mi vyšla beze zbytku.

Maková náplň
Tvorba psaníček
Maková psaníčka před pečením
Upečená maková psaníčka

S větším obsahem mouky je povrch psaníček hladší. Na druhou stranu jsou prý ty s menším obsahem mouky chutnější. Teď už záleží jenom na Vás, pro jakou variantu se rozhodnete.

Do těsta se nedává žádný cukr. Sladkost psaníčkům dodává náplň a moučkový cukr, kterým se prochladlá psaníčka sypou.

Psaníčka z makovou náplní

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*