V televizi hlásili, že rostou. Diváci do ní zasílali fotografie košů plných hub, místeček s neuvěřitelnými nálezy bílých hřibů. Je čas prověřit i ta naše v Krušných horách. Návštěvou lesa se nedá nikdy nic ztratit. I když houby nerostou, člověk se alespoň projde na zdravém vzduchu, načerpá energii a udělá tím něco pro své zdraví.
Tak hub jsme moc nenašli. Všeho všudy něco přes 400 g. Dva hřiby kováře a nějaké klouzky. Bohužel, na žádný pravý ani černý hřib jsme nenarazili. Asi je na ně u nás ještě brzy.
Když je hub málo, dá se smaženice nastavit vejci a nebo třeba ředkvičkami. Ředkvičky jsou zdravé a ke smaženým vejcím se hodí.
Základní suroviny na 3 porce:
- 400 – 500 g hub
- 1 cibule
- 40 g sádla
- 5 vajec
- 5 ředkviček
- drcený kmín
- sůl
- pepř
- 1 panák smetany 33 %
- může se přidat i česnek a majoránka
- na ozdobu jarní cibulka
Nejprve očistíme a nakrájíme houby. Pak si oloupeme a nakrájíme cibuli, kterou osmažíme na rozpáleném sádle.
Hřiby kováře se musí smažit déle než klouzky. Hodila jsem je na osmaženou cibuli, osolila, přidala drcený kmín, přiklopila poklicí a dusila 10 minut.
Zatím, co se hřiby dusily, připravila jsem si ostatní suroviny.
Po deseti minutách jsem přidala k hřibům klouzky a ředkvičky.
Vše přiklopíme poklicí a dusíme dalších 15 minut.
Mezitím vyklopíme vajíčka do hrnečku, přidáme smetanu a rozkvedláme.
Na podušenou směs vyklopíme vejce se smetanou a necháme srazit.
Opepříme, případně dosolíme a přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Zdobíme jarní cibulkou.
Přidejte odpověď