Smaženice z hub a ředkviček

Smaženice
Smaženice

V televizi hlásili, že rostou. Diváci do ní zasílali fotografie košů plných hub, místeček s neuvěřitelnými nálezy bílých hřibů. Je čas prověřit i ta naše v Krušných horách. Návštěvou lesa se nedá nikdy nic ztratit. I když houby nerostou, člověk se alespoň projde na zdravém vzduchu, načerpá energii a udělá tím něco pro své zdraví.

Tak hub jsme moc nenašli. Všeho všudy něco přes 400 g. Dva hřiby kováře a nějaké klouzky. Bohužel, na žádný pravý ani černý hřib jsme nenarazili. Asi je na ně u nás ještě brzy.

Když je hub málo, dá se smaženice nastavit vejci a nebo třeba ředkvičkami. Ředkvičky jsou zdravé a ke smaženým vejcím se hodí.

Základní suroviny na 3 porce:

Základní suroviny
  • 400 – 500 g hub
  • 1 cibule
  • 40 g sádla
  • 5 vajec
  • 5 ředkviček
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • 1 panák smetany 33 %
  • může se přidat i česnek a majoránka
  • na ozdobu jarní cibulka

Nejprve očistíme a nakrájíme houby. Pak si oloupeme a nakrájíme cibuli, kterou osmažíme na rozpáleném sádle.

Osmažená cibule

Hřiby kováře se musí smažit déle než klouzky. Hodila jsem je na osmaženou cibuli, osolila, přidala drcený kmín, přiklopila poklicí a dusila 10 minut.

Hřiby na cibulce

Zatím, co se hřiby dusily, připravila jsem si ostatní suroviny.

Nakrájené ostatní suroviny

Po deseti minutách jsem přidala k hřibům klouzky a ředkvičky.

Přidané klouzky a ředkvičky

Vše přiklopíme poklicí a dusíme dalších 15 minut.

Mezitím vyklopíme vajíčka do hrnečku, přidáme smetanu a rozkvedláme.

Vajíčka se smetanou
Podušená směs hub a ředkviček

Na podušenou směs vyklopíme vejce se smetanou a necháme srazit.

Směs s rozkvedlanými vejci
Hotová smaženice

Opepříme, případně dosolíme a přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Zdobíme jarní cibulkou.

Podáváme nejčastěji s chlebem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*